• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.09.2019

19:14

(FOTO) BEOGRAD ĆE U NAREDNA ČETIRI MESECA BITI UMETNIČKI CENTAR SVETA! Gradonačelnik Radojičić: Stiže nam Marina Abramović!

Beograd

(FOTO) BEOGRAD ĆE U NAREDNA ČETIRI MESECA BITI UMETNIČKI CENTAR SVETA! Gradonačelnik Radojičić: Stiže nam Marina Abramović!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je danas Muzej savremene umetnosti (MSU) i uverio se da pripreme za otvaranje retrospektivne izložbe slavne Marine Abramović teku po planu

– Izuzetno značajno otvaranje izložbe nas očekuje naredne sedmice. Marina Abramović je svetska umetnička zvezda, a Beograd će biti umetnički centar narednih meseci. To je velika čast, ali i odgovornost. Direktor MSU-a, sa svojim timom sve radi da izložba bude dobro pripremljena – istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da su ugledni mediji izložbu Marine Abramović najavili kao jedan od najvećih umetničkih događaja u svetu, dok se postavka – pored Pariza, Sao Paula, Lagosa i Londona – našla na listi „28 izložbi zbog kojih vredi putovati” istaknutog Njujork tajmsa (The New York Times).
 
– Grad Beograd se odgovorno ponaša prema kulturnim institucijama. Nastavićemo da ulažemo u njih, jer želimo da obogatimo njihovu kulturnu ponudu, kao i da ih građani i turisti posećuju u što većem broju –
ukazao je Radojičić.

On je istakao da je u prethodne dve godine Muzej savremene umetnosti, posle rekonstrukcije posetilo oko 250.000 ljudi. 

– MSU, Narodni i Muzej Nikole Tesle najposećeniji su muzeji u srpskoj prestonici. Značajno je da su građani Beograda i Srbije sve više prisutni u našim muzejima. Takođe je važno istaći da turisti više ne dolaze u Beograd samo zbog dobrog provoda, nego i zbog kulturne ponude koja je sve bolja. Retki su turisti koji ne posete neki od ova tri muzeja – ukazao je Radojičić.


On je sa direktorom MSU-a razgovarao kako da se olakša građanima i turistima dolazak do tog muzeja, kako je istakao, pre svega postavljanjem informacionih tabli po gradu, kao i pobošljanjem javnog prevoza.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada zahvalio je gradonačelniku Radojičiću zbog posete.

 – U duhu dobre saradnje koju smo uvek imali sa Gradom Beogradom, i imajući na umu da smo u pripremi otvaranja jedne od najznačajnijih retrospektiva Marine Abramović, ova poseta je još značajnija – ukazao je Nakarada.

On je podsetio da će 28. septembra biti održano predavanje Marine Abramović ispred MSU-a, kada se očekuje 6.500 poštovalaca njenog rada, dok se tokom izložbe očekuje oko 150.000 ljudi iz Beograda, Srbije, regiona, Evrope i sveta.

– Izložba je bila vrlo zahtevna, jer zgrada MSU-a zbog velikog broja staklenih površina nije bila predviđena za postavku tolikog broja video-radova. Ali uspeli smo i to da rešeimo i Beograd će u naredna četiri meseca biti kulturni centar sveta, dok se MSU kao referentna ustanova ponovo vraća tamo gde je i bila – zaključio je Nakarada.

Na retrospektivnoj izložbi „Čistač” – koja je pre Srbije obišla Švedsku, Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku – naći će se više od 120 radova: slika, crteža, objekata, fotografija. Izložba se otvara 21. septembra 2019 i traje do 20. januara 2020. godine, naveli su organizatori.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set