• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.01.2020

22:45

VESIĆ: Vozačima kod privatnika ista prava kao i za one u GSP

Beograd

VESIĆ: Vozačima kod privatnika ista prava kao i za one u GSP

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je večeras da će nadležne gradske inspekcije i komunalna milicija početi proveru rada privatnih prevoznika koji saobraćaju na delu linija javnog prevoza

Vesić je u intervjuu za Srudio B rekao da Grad Beograd uredno ispunjava obaveze prema svim prevoznicima, gradskom i privatnim, koji rade u sistemu javnog prevoza.

- Privatni prevoznici lepo zarađuju radeći s gradom, što pokazuje njihovo interesovanje za linije koje su se dodeljivale na tenderima. Poslednjih godina su se, figurativno, ''tukli'' za te linije. Pošto mi ispunjavamo svoje obaveze prema njima ''u dan'', u narednom periodu proveravaćemo kako oni ispunjavaju obaveze prema građanima koji ih uredno plaćaju - rekao je Vesić.

Kako je dodao, biće kontrolisano da li radi grejanje u privatnim autobusima, da li naplaćuju karte, da li vozači imaju uniforme...

Vesić je podsetio i da je grad kupio prošle godine 244 autobusa i da kupuje još 100 novih autobusa.

- Očekujemo i da privatnici ulože u nove autobuse, jer neki od njih voze evropske ''krševe'' - primetio je Vesić.

On je napomenuo da će posebna pažnja biti posvećena pravima zaposlenih kod privatnih prevoznika, posebno vozača.

Kako kaže, grad je mnogo uradio na poboljšanju materijalnog stanja zaposlenih u GSP-u.

- Sa isplatom januarske zarade, 10. februara, plata vozača u GSP-u biće oko 70.000 dinara. Svi zaposleni dobijaju jednom godišnje solidarnu pomoć u iznosu od 41.800 dinara, a od ove godine i regres od 33.000 dinara godišnje. Prošlog meseca smo imali vozače koji su, radeći više od drugih, zaradili više od 800 evra - rekao je Vesić.

Primera radi, naveo je da je 2013. godine prosečna plata vozača u GSP bila oko 48.000 dinara.

- Zato nama trenutno u GSP nedostaje oko 30 vozača, od skoro 2.900 koliko ih ima, a pre tri godine je nedostajalo oko 300 - dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, vozači koji voze kod privatnih prevoznika nemaju ista prava.

Preneo je da su mu se nedavno požalili vozači koji rade kod privatnika i koji traže da im grad Beograd pomogne.

Oni se, kaže, žale da polovinu plate primaju preko računa, a ostatak "na ruke”, bez plaćenih poreza i doprinosa, da rade od devet do 14 sati dnevno, da imaju pravo na jedan slobodan dan nedeljeno, da rade skoro bez godišnjih odmora, da im se ne isplaćuje topli obrok i regres koji imaju vozači GSP…

Vesić je poručio da je takvo ponašanje prema zaposlenima u privatnim kompanijama koje imaju ugovor s gradom nedopustivo i da će to preneti republičkoj inspekciji rada, kako bi ona reagovala.

On je rekao da ne želi da dopusti privatnicima da se vozači koji svakodnevno prevoze desetine hiljada građana izrabljuju i da im uskraćuju prava koja imaju po zakonu.

Kako je naveo, Srbija, čiji je predsednik Aleksandar Vučić, pravno je uređena zemlja u kojoj zaposleni imaju zaštitu koju im daje zakon.

"Vlasnici privatnih prevoznika to moraju da poštuju i Grad neće da dopusti da ih mi plaćamo, a da oni izrabljuju svoje zaposlene”, rekao je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 4 godine

Konacno se neko setio da izjednaci uslove rada gradskog i privatnih prevoznika. Sve ukazuje na tto da postajemo sve jači , lepši , uredjeniji. Svaka čast.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set