• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

24.01.2020

19:55

VESIĆ: Najvažniji metro i monitoring!

Beograd

VESIĆ: Najvažniji metro i monitoring!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kao najvažnije od 43 mere za borbu protiv zagađenja vazduha u prestonici ističe izgradnju metroa i beogradske železnice, odnosno BG-voza i povećanje monitoringa i obaveštavanje građana

Vesić je u gostovanju u Beogradskoj hronici RTS rekao da će za sprovođenje petogodišnjeg plana za smanjenje aero-zagađenja biti potrebno 6,5 milijardi evra, a da će Gradu Beogradu pomoći država i privatni partneri.

Prema njegovim rečima, konkretne mere su podeljene u sedam oblasti: saobraćaj, energetska efikasnost, set mera za zeleniji Beograd, koncentrisanje industrije u privrednim zonama, komunalna higijena i obaveštavanje građana i pojačani monitoring.

Kada je reč o saobraćaju, Vesić kaže da Beograd neće više kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, hibridna i električna vozila.

- U Beogradu imamo 740.000 vozila, 540.000 automobila, što je 90.000 automobila više nego pre šest godina. Na ulicama je 657 autobusa, 129 tramvaja, 80 trolejbusa i pet elektro-autobusa - naveo je Vesić.

On je rekao da su prošle godine kupljena 244 autobusa sa "evro 6" motorima, čime su zamenjena vozila sa "evro 3" i "evro 2" motorima i dodao da je doneta odluka da Beograd u narednih godinu dana kupi 200 autobusa na prirodni gas, a od 2021. do 2025. po 80 autobusa godišnje.

- To znači da ćemo za pet godina imati 520 autobusa na gas, a za sedam godina neće biti autobusa na dizel, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja - rekao je Vesić i napomenuo da cu biti izdvojeno 34 miliona evra kako bi gradska preduzeća kupila nova vozila na gas.

On je najavio da će se, gde god je moguće, graditi toplovodni i gasni sistem i podsticati prelazak na ovakav sistem grejanja.

Naveo je da u odžačarskom sistemu u Beogradu ima 300.000 kotlarnica, a da će Grad uložiti 35 miliona evra za gašenje kotlarnica u javnim preduzećima.

- Smanjiće se participacija i otplaćivaće se na više godina, a sa Vladom ćemo dogovoriti subvencije da bi građani mogli bez naknade da se priključe na gasnu ili toplovodnu mrežu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Najavio je i da će biti izgrađeno 306 kilometara toplovodne mreže i 250 kilometara gasne mreže.

Istakao je i da će izgradnjom toplovoda Obrenovac-Beograd, sva topla vode iz TENT-a ići u grejanje umesto da se prosipa u Savu.

Dodao je da će se korišćenjem tople vode uštedeti 40 miliona evra na kupovinu gasa, a da će se za grejanje koristiti i gas sa Vinče.

Vesić je rekao i da će se stimulisati izgradnja energetski efikasnih zgrada i zgrada sa zelenim krovovima.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i da se od naredne godine uvedu olakšice u obračunu poreza za vlasnike zrada i kuća koje imaju zelene krovove.

Rekao je i da će biti zasađeno milion stabala, za šta još nema mesta, ali je dodao da ima mesta za nekoliko stotina hiljada.

- Krećemo sa sadanjom, sadimo 17 stabala u Karađorđevoj, što je prvi put da će ova ulica imati drvored - naveo je Vesić i istakao da će se zasaditi i 50 kilometara zelenih zidova, poput onih u Bulevaru Mihajla Pupina.

Najavio je izgradnju sto kilometara biciklističkih staza, kao i parkinga za bicikle.

Vesić je rekao i da će se bolje prati ulice - Beograd trenutno ima 50 kamiona za pranje, a nabaviće još šesnaest.

Kada je reč o monitoringu i obaveštavanju gradana, Vesić najavljuje uvođenje 25 novih mernih stanica i postavljanje merača na 245 lokacija u okviru projekta ''pametan grad''.

Na taj način će, kaže, građani preko aplikacije znati gde je kakvo zagađenje i biće omogućena brža reakcija nadležnih.

Vesić je istakao da će stanice sa nacionalnom frekvencijom prenositi zvanične podatke i prognoze zagađenja, da bi građani bili više uključeni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set