• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

12.02.2020

14:39

VRAĆA SE POBEDNIK! Evo kako sada izgleda i koliko je KOŠTALA NJEGOVA RESTAURACIJA (VIDEO/FOTO)

Beograd

VRAĆA SE POBEDNIK! Evo kako sada izgleda i koliko je KOŠTALA NJEGOVA RESTAURACIJA (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

"Pobednik" se posle 127 dana vraća na Kalemegdan! Statua "Pobednika" i čuveni simbol Beograda, koja je od oktobra prošle godine bila na rekonstrukciji u Smederevu, biće vraćena na postament na Kalemegdanskoj tvrđavi u petak, 14. februara

Kako je najavljeno iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, bronzana skulptura biće danas vraćena iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave, dok će u četvrtak, 13. februara, biti izložena na platou oko spomenika u periodu od 10 do 16 časova.

 

 

- Radovi na vraćanju skulpture na postament počeće u petak u 11 časova i planirano je da traju dva časa, a tog dana će od 6 od 13 časova Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce - saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

 

Rekonstrukcija spomenika počela je 2. septembra 2019, a skulptura je demontirana i preneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo u oktobru.

- Obnova spomenika bila je neophodna jer je poslednja rađena pre 29 godina, a ni tada mu nisu popravljena mnogobrojna oštećenja već su mu samo očišćeni bronzana skulptura i kameni postament - rečeno je u Zavodu i navedeno da će restauracija "Pobednika" koštati 200.000 evra.

Foto: Zoran Sinko

Inače, "Pobednik" je delo čuvenog vajara Ivana Meštrovića i podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Sastoji se od bronzane figure nagog muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Postament mu je u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Prvobitno je bilo planirano da se "Pobednik" postavi na Terazijama, na mesto današnje Terazijske česme. Međutim, nakon što su počeli pripremni radovi na kopanju temelja za postavljanje spomenika, izbio je skandal. Beogradska javnost je osporavala postavljanje spomenika na Terazijama sa moralnog i umetničkog aspekta - jednima je smetalo što je izliven nag muškarac, drugima što nema nacionalnih obeležja... Nakon dugih polemika, rasprava i kritika, odlučeno je da skulptura dobija svoje mesto na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a da se skulptura iz moralnih razloga okrene ka Novom Beogradu, koji je tada bio nenaseljen i podigne visoko kako njegova nagost ne bi "bola oči"...

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pobednik uskoro ponovo na Kalemegdanu, otkriveno kako sada izgleda! (ANKETA)
Beograd

Pobednik uskoro ponovo na Kalemegdanu, otkriveno kako sada izgleda! (ANKETA)

Više od tri meseca figura "Pobednika" nalazi se u ateljeu našeg poznatog vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, a prema poslednjim informacijama koje stižu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, radovi na restauraciji uveliko se privode kraju i bliži se datum povratka simbola prestonice na Beogradsku tvrđavu.

22.01.2020

16:06

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set