• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2020

08:36

POBEDNIK STIGAO U BEOGRAD, evo gde ga možete videti pre vraćanja na postament

Beograd

POBEDNIK STIGAO U BEOGRAD, evo gde ga možete videti pre vraćanja na postament

Podeli vest

Rekonstruisana skulptura "Pobednika" vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su jutros obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.

Čuveno remek delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno "čeka" građane koji će moći da ga pogledaju danas od 10 do 16 sati.

Među prvima koji su napravili selfi sa rekonstruisanim "Pobednikom" bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a priliku da se fotografišu sa simbolom srpske prestonice iskoristila je i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, kao i predstavnici medija.

Uoči izlaganja rekonstruisane skulpture "Pobednika", na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave otvorena je izložba koja predstavlja retrospektivu svih radova na obnovi tog čuvenog simbola srpske prestonice.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je malo događaja oko koga svi delimo ista osećanja, kao što je vraćanje "Pobednika".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 



"Svi mi koji se danas nalazimo ovde, imamo osećaj da se dešava nešto veliko. Taj osećaj su imali i građani Beograda 1928. godine kada je ''Pobednik'' ovde postavljen", rekao je Vesić.

Podsetio je na istoriju tog simbola grada Beograda, navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo velike fontane na Terazijama - širine osam metara, sa četiri lava i manjim postamentom sa skulpturom "Pobednika".

Dodao je da je tri godine pre Prvog svetskog rata Beogradska opština naručila tu fontanu, ali se desio rat, nije bilo novca i ostao je izliven samo "Pobednik".



Beogradska opština je kupila tu skulpturu i stavila je u jedan magacin na Senjaku gde je bila nekoliko godina, naveo je Vesić.

"Onda se 1928. godine neko setio da je prošlo deset godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali nije bilo spomenika da se to obeleži i onda su se setili ''Pobednika'', koji je i dalje bio u magacinu. Prvobitno je bila ideja da ga postave na Terazije, ali su se razna udruženja pobunila jer je u pitanju skulptura nagog muškarca i nije baš pristojno da bude na Terazijama", rekao je Vesić.


Dodao je doneta odluka da "Pobednik" bude postavljen na Kalemegdanu, što se i desilo u oktobru, 1928. godine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 



"To je bila prava odluka zato što se njegova monumentalnost i veličina nikada ne dobro videli između zgrada na Terazijama", rekao je Vesić i podsetio da je "Pobednik" postao jedan od simbola grada Beograda.

Naveo je da se već desetak godina unazad znalo da je "Pobednik" u lošem stanju.

"Prvo se postament nakrivio oko 30-ak centimetara od svoje ose, popustile su sajle koje su držale noge ''Pobednika'' za postament...", naveo je Vesić i dodao da je prošle godine doneta odluka da se taj spomenik rekonstruiše i da je za to izdvojeno 200.000 evra.


"Pobednik" će na postament biti vraćen sutra, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati.

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su dogodile usled prodora vode u skulpturu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 



Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

Prvobitno je bilo zamišljeno da "Pobednik" bude postavljen na Terazijama, ali su građani to osporavali, smatrajući da će naga skulptura negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.

Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set