NOVE MERE U JAVNOM PREVOZU U BEOGRADU! Evo šta se sve menja zbog koronavirusa!

TANJUG/ EDIB TAHIROVIC/ nr

08:37 Beograd 1

Tanjug | 12. 03. 2020.

NOVE MERE U JAVNOM PREVOZU U BEOGRADU! Evo šta se sve menja zbog koronavirusa!

Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za javni prevoz, doneo je niz preventivnih mera i uputstava za postupanje u javnom prevozu u slučaju širenja virusa "kovid-19”, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao da je javni prevoz usluga od opšteg interesa koja omogućava mobilnost, a naročito važna u vreme epidemija i pandemija jer, između ostalog, omogućava pristup zdravstvenim ustanovama.

Vesić je naveo da je donet niz mera i preporuka za organizatore, operatere, vozače i kontrolore, ali i za korisnike javnog prevoza.

"Ključni cilj za prevoznike koji obavljaju javni prevoz putnika jeste obezbeđivanje kontinuiteta u radu, upravo zbog potrebe građana da ga koriste. Stoga bi javni prevoznici trebalo da preduzmu sve mere i zaštite osoblje kako bi se izostanci sa rada minimizirali", rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Tanjug

Prema njegovim rečima, najvažnija preporuka je da se u svakom trenutku prate uputstva nadležnih i da se mere pooštravaju u skladu sa nivoom rizika.

Kada je reč o putnicima koji koriste javni prevoz, najvažnije je, kaže, da, ako su doputovali iz zemlje ili regiona sa visokim ili umerenim rizikom od korona virusa, pažljivo prate svoje zdravlje.

"Ako posumnjaju na simptome koji uključuju temperaturu i kašalj, moraju se odmah izolovati i potražiti lekarsku pomoć", podsetio je Vesić i naveo još jednom brojeve telefona za to - 064/8945235 ili 011/2684566.

On je podvukao da se preventivne mere primenjuju na sve vidove javnog prevoza bez obzira na nivo pretnje, a da je u planiranje potrebno uključiti sve prevoznike i operatere koji učestvuju u javnom prevozu putnika, s obzirom da najbolje poznaju poslovne procese i resurse kojima raspolažu.

Takođe, ukazao je sa u proces planiranja i sprovođenja mera zaštite zaposlenih i korisnika prevoza potrebno je uključiti i sindikate, zato što njihovo učešće može pomoći da se ostvari razumevanje i podrška za manje popularne mere.

Kaže da je ključno imati identifikovane bitne funkcije unutar organizacije i obezbediti im odvojene prostorije ako se proceni potrebno, što je glavna preporuka za operatere.

Takođe, dodaje da je potrebno identifikovati radna mesta prema stepenu rizika od ugroženosti i identifikovati zaposlene koji bi mogli biti u rezervi za kritične pozicije.

Tanjug

Zamenik gradonačelnika naveo je da je neophodno proveriti i zalihe neophodne za nesmetano obavljanje javnog prevoza putnika.

Istakao je i da jedna od i svakodnevno informisanje i komunikacija sa zaposlenima, eadi ohrabrenja i suzbijanja panike, jer će širenje virusa biti ključna tema u medijima, kao i redovno praćenje objave nadležnih organa u cilju informisanosti o najnovijim savetima, merama i preporukama, rekao je Vesić.

"Sekretarijat za javni prevoz je u cilju preventivne zaštite, voznog osoblja u Beogradu obavestio sve operatere da je potrebno da podignu nivo održavanja higijene u vozilima javnog prevoza", rekao je on.

Pojasnio je da to, pre svega, podrazumeva svakodnevnu pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti vozila: vozačku kabinu, rukodržače, validatore, sedišta, a ako bude data preporuka nadležnih službi, potrebno je nabaviti i zaštitne maske za vozno i kontrolno osoblje.

Pixabay

Podsetio je da je za te potrebe Sekretarijat za javni prevoz preporučio umerenu nabavku sredstava za dezinfekciju (sredstava na bazi alkohola u skladu sa preporukama), kao i zaštitnih maski, kako se ne bi stvarale nepotrebne zalihe.

Pored ovoga, Sekretarijat za javni prevoz uputio je preporuku svim prevoznicima da prilikom kupovine novih vozila, koja će biti angažovana u javnom linijskom prevozu putnika, ona budu sa zatvorenim vozačkim kabinama koje fizički razdvajaju vozački od putničkog prostora, a u cilju zdravstvene i opšte bezbednosti vozača.

Vesić je poručio da će Grad i Sekretarijat svakodnevno pratiti razvoj situacije i preduzimati mere iz svojih nadležnosti.

On je dodao da, kao meru, zaposlene treba podsetiti na osnovna pravila lične higijene, redovno pranje ruku, pokrivanje usta papirnom maramicom kada kašlju ili kijaju i odmah bace zaprljanu maramicu u kantu za smeće, ukoliko nemaju papirnu maramicu potrebno je da kijaju i kašlju u lakat.

Printscreen TV Pink

Redovno treba da se prati telesna temperatura i obavezno treba obavestiti nadređene u slučaju kada primete simptome koji ukazuju na postojanje virusa, rekao je Vesić.

"Operateri moraju da vode računa i o tome da voznom i saobraćajnom osoblju obezbede sredstva za suvo pranje ruku i da opredele lica koja će se starati i biti odgovorna o primeni preporučenih mera. Proces čišćenja mora biti prilagođen situaciji, a pažnju treba usmeriti na dezinfekciju zajedničkih površina i mesta koja se dodiruju, kao i na odlaganje otpada", precizirao je Vesić.

Ukazao je da je pre početka rada potrebno izvršiti dezinfekciju radnog prostora, kao i češće u toku radnog vremena, a važno je i održavati rastojanje i izbegavati direktan kontakt sa strankama.

"Na radnim mestima gde nije moguće čišćenje između smena, zaposleni moraju biti opremljeni potrebnim sredstvima i biti odgovorni za uklanjanje otpada i dezinfekciju površina pre početka rada kao deo rutine. Na svakom terminusu potrebno je izvršiti provetravanje vozila", navedeno je u preporukama.

Tanjug

Vesić je podsetio da je SZO novi virus okarakterisala kao respiratorni virus koji se širi prevashodno kontaktom sa zaraženom osobom preko respiratornih kapi koje nastaju kašljanjem ili kijanjem, a koje se mogu udahnuti ili kontaminirati ruke i površine.

"Još uvek nije poznato koliko virus može da preživi na površinama, ali preliminarni podaci ukazuju na to da može da opstane nekoliko sati ili više. Zbog toga se sistemi javnog prevoza moraju smatrati okruženjem visokog rizika i zato je neophodno pridržavati se svih donetih mera i uputstava", zaključio je Vesić.Saša

12.03.2020. 13:42

Jedino korona virus može naterati odgovorne da pošteno operu autobuse - patos, rukohvate , sedišta. Poneki izgledaju kao da su pre toga vozili krompire.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.