• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.04.2020

12:54

(VIDEO) GRADSKO VEĆE GRADA BEOGRADA DONELO ODLUKU, budžet smanjen za 20,3 milijarde dinara

Beograd

(VIDEO) GRADSKO VEĆE GRADA BEOGRADA DONELO ODLUKU, budžet smanjen za 20,3 milijarde dinara

Podeli vest

Gradsko veće grada Beograda je donelo odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta koji je smanjen i umesto planiranih 143,1 milijarde dinara, sada iznosi 122,8 milijardi dinara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je pojasnio da je takva odluka doneta zbog proglašenog vanrednog stanja, a u skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva finansija i procenama o smanjenoj privrednoj aktivnosti u ovom periodu.

Vesić je podsetio da je gradski budžet za ovu godinu utvrđen na 143,1 milijarde dinara i da je kao takav bio najveći u istoriji Beograda, te dodao da je sada, rebalansom, smanjen za 20,3 milijarde dinara i iznosi 122,8 milijardi dinara.

"Beograd je odgovoran domaćin. Veoma se odgovorno odnosimo prema našim finansijskim sredstvima”, rekao je Vesić i dodao da je jasno da će zbog epidemije korona virusa biti smanjene privredne aktivnosti.

Naveo je da će deo paketa koji je Vlada Srbije ponudila privrednicima pasti i na teret Grada Beograda.

"Porez na zarade koje će privrednici moći da plaćaju naredne dve godine pripada većim delom lokalnim samoupravama . U slučaju grada Beograda, to je 66 odsto, što znači da ćemo imati manje prilive", rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Zato je, kaže, doneta odluka da se smanje i prihodi i rashodi za 20,3 milijarde dinara.

Vesić je poručio da sva socijalna davanja Grada ostaju na istom nivou i biće uredno isplaćivana.

Takođe, plate će ostati na istom nivou i biće uredno isplaćivane svim zaposlenima, kako u Upravi grada Beograda, tako i u javnim gradskim preduzećima, dodao je Vesić.

Kada je reč o infrastrukturi, odluka je da većina projekata ostane.

"U Beogradu je u toku veliki broj projekata među kojima su radovi u Bulevaru patrijarha Pavla, na Savskom trgu, Savskom keju, na Domu zdravlja u Borči, Osnovnoj školi u Leštanima…svi ti projekti ostaju i biće završeni“, rekao je Vesić.

Pored toga, dodao je, narednih nedelja biće pokrenuti i neki novi projekti, poput izgradnje pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice, nastavak rekonstrukcije ulice Džordža Vašingtona između Drinčićeve i Francuske ulice, izgradnja urbanog džepa na uglu Džordža Vašingtona, Palmotićeve i Hiladarske ulice.

Vesić je rekao da se Grad ponaša odgovorno i da su na vreme donete ovakve odluke, te dodao da će se pratiti situacija sa prihodima i rashodima grada.

Foto: Tanjug

Rekao je da će tek će za nekoliko meseci moći da se proceni koliki će biti pad prihoda i dodao da će se na osnovu toga tokom jeseni reagovati, odnosno usvajati novi rebelansi.

"Možda će prihodi biti veći i u tom slučaju ćemo ulagati novac u neke nove projeke, a ukoliko budu manji spremni smo i na takav scenario”, rekao je Vesić.

Za razliku od nekih drugih gradova u regionu, koji su najavili i smanjenje plata i socijalnih davanja, Beograd ima novca i svr obaveze će uredno ispunjavati, zaključio je Vesić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
muuuuuuuuuuuuuu

pre 4 godine

kod vas u bgd gradonacelnik se nista ne pita?

POSTALI SMO SOLIDARNI, ALI JE JOVANOVIĆ POSTAO GLUPLJI Goran Vesić: Ovaj politički klovn me svaki put iznenadi nepoznavanjem sistema
Politika

POSTALI SMO SOLIDARNI, ALI JE JOVANOVIĆ POSTAO GLUPLJI Goran Vesić: Ovaj politički klovn me svaki put iznenadi nepoznavanjem sistema

BEOGRAD, 13. aprila (Tanjug) - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić demantovao je danas izjavu funkcionera SzS Nikole Jovanovića da je grad smanjio rashode za zdravstvo za 160 miliona dinara, navodeći da od 5. marta ni Beograd ni druge lokalne samouprave nemaju nadležnost nad zdravstvenim ustanovama i da sada nema potrebe da izdvajaju novac jer to čini država.

13.04.2020

11:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set