• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

09.05.2020

09:00

STATUA IZ 17. VEKA KOJA JE POLOMLJENA NA KALEMEGDANU otkriva davne tajne Singidunuma: Evo šta tačno predstavlja

Beograd

STATUA IZ 17. VEKA KOJA JE POLOMLJENA NA KALEMEGDANU otkriva davne tajne Singidunuma: Evo šta tačno predstavlja

Podeli vest

Nepoznati počinioci su prošle noći oborili i oštetili statuu staru 17 vekova koja se nalazila u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru cele Srbije.

Veliki barutni magacin je ukopan u stene zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije.

Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda (Singidunuma), Kosmaja, Kostolca (Viminacijuma), Sremske Mitrovice (Sirmijuma), ali i iz Stobija u Severnoj Makedoniji ili Drača u Albaniji.

U okviru ove zbirke nalazi se i oštećena skulptura. U pitanju je portretna statua žene isklesane od belog mermera koja potiče iz drugog ili trećeg veka nove ere iz kolekcije rimskih kamenih spomenika, a pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, u drevnom Singidunumu.

Žena je obučena u hiton i himation koji joj prekriva glavu. Pripada tipu skulptura nazvan "mala herkulanka", koji potiče iz razdoblja helenizma, a Rimljani su ga kopirali sve do trećeg veka nove ere.

Foto: Privatna arhiva

 

Ova statua svedoči o visokom društvenom statusu pojedinih građana Singidunuma, koji su mogli da priušte mermerne statue koje su ih prikazivale kao dostojanstvene Rimljane.

"JP Beogradska tvrđava suočilo se sa još jednim vandalskim činom na prostoru od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Verujemo da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani zbog skrnavljenja spomenika i uništavanja kulturnog dobra", saopštili su iz ovog javnog gradskog preduzeća.

Direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić kaže da se ovakav incident na tvrđavi nije dogodio u poslednjih 20 godina.

- Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim organima, koji će sve dalje da procesuiraju i nadam se da će počinioci biti pronađeni - rekla je Reljić.

Ona je istakla da će, u cilju sprečavanja ovakvih događaja, JP "Beogradska tvrđava" ove godine obezbediti video-nadzor u celom kompleksu.

U ovaj prostor je danas otišao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao da je policija obavila uviđaj i da će počinioci ovog "vandalskog čina" biti pronađeni i kažnjeni.

Foto: Privatna arhiva

 

- Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka, stara je 17 vekova, oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi - rekao je Vesić za Tanjug.

Vesić je dodao i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava.

- Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu - naveo je Vesić.

Konzervatori Narodnog muzeja izvršiće u narednim danima procenu štete nastale na spomeniku. Zahvaljujući reakciji obezbeđenja JP "Beogradska tvrđava", sprečena je veća šteta koja je mogla da nastane, a dalju istragu spovodiće policija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Magla

pre 3 godine

Strašno, kolika želja za uništavanjem svoje dedovine. Ovde, treba naterati zločinca da iskleše istu takvu statuu. Terati ga da to radi do savršenstva, posle toga verovatno, da će se klanjati starim i vrsnim umetnicima. To bi bila adekvatna kazna, društvo bi imalo koristi, otvorio bi se prostor za stabilan oporavak dokonih uništavača našeg kulturnog nasleđa. Moramo poštovati svoju prošlost, da bi zaslužili našu budućnost.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set