• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

01.08.2020

14:34

OBAVEZNO PROČITAJTE! Književnik Vojislav Todorović zapušio usta hejterima: Radujmo se i glasno uskliknimo: "To je on, vaistinu, Nemanja, pravi i baš onakav kakav je bio! Živela Srbija!"

Beograd

OBAVEZNO PROČITAJTE! Književnik Vojislav Todorović zapušio usta hejterima: Radujmo se i glasno uskliknimo: "To je on, vaistinu, Nemanja, pravi i baš onakav kakav je bio! Živela Srbija!"

Podeli vest

U danima kada Srbija i Beograd treba da dobiju jedan od najveličanstvenijih spomenika, državotvorcu Stefanu Nemanji, dežurni hejteri ponovo su zalajali i obrušili se na monumentalno delo Aleksandra Rukavišnikova tvrdeći da "nema dokaza da je Stefan Nemanja baš tako izgledao"

Na ove bolesne tvrdnje na svojoj Fejsbuk stranici odgovorio elegantno i argumentovano je književnik Vojislav Todorović. Upravo onaj Vojislav Todorović koji je poznat kao žestok kritičar vlasti i koji je svojevremeno bio jedan do potpisnika apela "Apela 100" Saše Jankovića.

Bogu hvala, pa osim onih koji samo mrze bez razloga, i dalje ima normalnih ljudi koji uprkos razlici u političkom mišljenju dobrobit svoje zemlje i naroda smatraju važnijim i spremni su da to javno kažu.

Todorovićev status prenosimo u celosti, obavezno pročitajte:

Nikako da se oslobodim opterećenja nedavno puštenog spina, koji se sad frekventno ponavlja u raznim izlivima autošovinizma, a to je hipoteza da mi ne znamo kako je izgledao Stefan Nemanja, te mu u tom smislu ne možemo ni podići monument, jer će taj spomenik u suštini biti samo grdosija, diznilend i kič.

Nemojte misliti da previše hajem za budalaštine, ako izuzmemo činjenicu da je ova aktuelna izrečena od strane intelektualaca i stručnjaka koji bi morali da razumeju sveukupan kontekst i jednom prestanu da, pred običnim svetom, umesto širine i lepote uma, večno pokazuju surevnjivost, uskogrudost i malodušje. Pomenuću samo da, na primer, u Engleskoj, zemlji daleko veće tradicije od ove koju mi imamo, postoji sijaset skulptura Kralja Artura, koji najverovatnije nije ni postojao. A Nemanja, zamislite, jeste i osnovao nam je državu. 

A ispred Parlamenta, u Londonu, postoji konjanička figura Ričarda Lavljeg Srca, za kog Englezi takođe ne mogu pouzdano znati kako je izgledao. I šta onda? Ništa. Portret kao likovna forma zastupljena u antici, u srednjem veku se sasvim izgubio; srednjovekovno hrišćansko shvatanje nije marilo za izgled, već za duh i veličinu, a velikaši nisu sahranjivani sa slikama, već sa mačevima, grbovima i insignijama. Potret se ponovo javlja tek negde sa Van Ajkom, što je više od dvesta godina od smrti Stefana Nemanje. 

(FOTO) RUSI PRAVE STEFANA NEMANJU OD 23 METRA! Dovoze ga sa 8 kamiona, a ovako će izgledati NAJVIŠI SPOMENIK U SRBIJI

Dakle, ne samo mi, već ni jedan drugi narod, ne može pouzdano znati kako su izgledale ličnosti jednog dugog istorijskog perioda. 

Ipak, postoje freske. Predivne freske iz manastira Studenica, ona ktitorska iz Bogorodičine crkve i ona iz Kraljeve crkve, nastala, doduše, dosta kasnije, u vreme Kralja Milutina, ali na kojoj se jasno vidi namera umetnika da Nemanju prikaže što realnije i izražajnije. Nemanja i Sveti Sava na freskama u Kraljevoj crkvi liče i imaju tipične nemanjićke crte lica: dug, povijen nos, krupne oči i usko lice sa naglašenim jagodicama. 

Sve ovo, sasvim očigledno, uzeo je u obzir i ruski majstor, brat Rukavišnjikov, prilikom izrade skulpture koju ovih dana očekujemo. Radujmo se, dakle, dolasku oca i osnivača, velikog vojskovođe, diplomate i ktitora, radujmo se što će naša deca konačno imati pred sobom prizor tako bitan za njihov identitet i sveukupnu kulturu sećanja, radujmo se i glasno uskliknimo: "To je on, vaistinu, Nemanja, pravi i baš onakav kakav je bio! Živela Srbija!"

(VIDEO) ZAMISLITE, STEFAN NEMANJA OKRENUO POZADINU SATU NA ŽELEZNIČKOJ STANICI?!? Vučić o sumanutim primedbama NVO: PA ŠTA DA RADIMO SA KNEZOM MIHAILOM, ON JE OKRENUO POZADINU NARODNOM MUZEJU?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
samo bolesnici

pre 3 godine

mogu da u prvi plan stavljaju neciji izgled.... bitno je necije delo a ne kako taj izgleda i da li je lep ili nije, da li je celav ili ne... da li je visok ili ne....?

pa koga je

pre 3 godine

briga kako je izgledao Puskin.... svi ti pametnjakovici nemaju pojma i ne bi znali da ga opisu... ali su zato svi culi za njega i to je poenta ....

zasto

pre 3 godine

se upustate u raspravu sa bolesnicima koji su anti srbi i koji napadaju sve sto je srpsko.... takvima treba oduzeti drzavljanstvo ... pod hitno uvesti zakon koji najstrozije kaznjava svaki vid napada na sve sto je srpsko.

Miro

pre 3 godine

Ne zamerite " kriticararima", naime tek nedavno su culi za Nemanjice. Nisu imali vremena da ih prouce. Da se podize spomenik Mirku ili Slavku znali bi. Sanjaju ih u svoj svojo velicini.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set