• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.09.2020

13:29

(FOTO) HVALA ZA SVE ŠTO JE UČINILA ZA NAŠ GRAD! Vesić čestitao 102. rođendan glumici Branki Vesilinović

Beograd

(FOTO) HVALA ZA SVE ŠTO JE UČINILA ZA NAŠ GRAD! Vesić čestitao 102. rođendan glumici Branki Vesilinović

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je Branki Veselinović, glumici Jugoslovenskog dramskog pozorišta 102. rođendan i tim povodom joj poklonio tortu, cveće i svoju knjigu "Knjiga o Beogradu"

- Naša sugrađanka Branka Veselinović, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1948. godine, danas slavi 102. rođendan.

Foto: informer/printscreen

U ime Grada Beograda, Beograđanki i Beograđana čestitao sam joj rođendan i poželeo dobro zdravlje. Zahvalio sam joj se za sve što je učinila za naš grad - napisao je Vesić na svom Fejbuk profilu.

 

Branka Veselinović, glumica, humanitarni radnik, velika inspiracija mlađim kolegama i simbol vere u život i dugovečnost uprkos svemu, napunila je danas 102 godine.

U životnu avanturu dužu od veka stalo je više od 100 uloga u pozorištu, bezbroj humanitarnih akcija, ljubav prema bližnjima, ali možda i najvažnije, vera da će radost uvek nadvisiti tugu i da se na kraju ipak dobro isplati...

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine, a posle dve godine studija, sa tek 19 godina, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“.

U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani.

Nešto kasnije, on je kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović i Mijom Aleksićem.

Kada je 1964 . godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Zahvaljujući njoj i njenom suprugu Mlađi Veselinoviću dodeljuje se Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set