• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.10.2020

18:29

(FOTO) POTPISAN SPORAZUM o sistemu rane najave za poplave na vodama drugog reda u Beogradu!

Beograd

(FOTO) POTPISAN SPORAZUM o sistemu rane najave za poplave na vodama drugog reda u Beogradu!

Podeli vest

Predstavnici Grada Beograda i Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) potpisali su danas sporazum o saradnji u realizaciji projekta uspostavljanja sistema rane najave za poplave na vodama drugog reda na teritoriji grada Beograda

Sporazum su u Starom dvoru potpisali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Andreje Mladenovića.

Vesić je rekao da su bujične poplave najveća prirodna nepogoda na teritoriji Beograda.

- Potoci koje možete da preskočite u jednom koraku postanu nemani koje nose kuće i odnose ljudske živote u roku od nekoliko sati. Zato je za nas ovaj sistem neophodan i važan i predstavlja istorijsku stvar - rekao je Vesić.

Naveo je da taj sistem ne znači da poplava u Beogradu neće biti jer je reč o prirodnoj nepogodi, ali da ćemo bolje kontrolisati i biti spremniji da se borimo da tom nepogodom.

Foto: Tanjug

- Ovo će nam omogućiti da na vreme možemo da budemo, u saradnji sa RHMZ-om, upozoreni da će određeni vodotok drugog reda porasti iznad normalnog nivoa što znači da ćemo na vreme moći da evakuišemo građane, ukoliko za tim ima potrebe, a ne da to radimo kada voda uđe u njihove kuće - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ovaj sistem će omogućiti da se na vreme, tamo gde je neophodno, postave džakovi i druge vrste vanredne odbrane od poplava, odnosno da će moći preventivno da se reaguje.

Istakao je da je ovaj projekat važan jer će omogućiti da Grad Beograd, prvi put upravlja svojim vodotokovima.

Foto: Tanjug

Nikolić je rekao da će se potpisivanjem današnjeg sporazuma Gradu Beogradu omogućiti dostupnost svim raspoloživim podacima i prognostičkim produktima, kao i prikupljanje i aktiviranje podataka iz dopunske mreže meteoroloških i hidroloških stanica Beograda, uz privremeno ustupanje zavodskih resursa dok Beograd ne nabavi svu potrebnu opremu.

- Projekat između ostalog predviđa i naš zajednički rad na unapređenju radarskih merenja i osmatranja, kao i primeni novih tehnologija - dodao je Nikolić.

Mladenović je precizirao da postoje tri vodna područja, 19 vodotokova prvog reda i 192 vodotoka drugog reda.

Foto: Tanjug

- Za prvi red su nadležni Republika i JVP ''Srbijavode'', a za drugi Grad Beograd. Beograd je grad koji ima veliki broj malih potoka i reka, koje u vreme jakih i obimnih padavina postaju bujične reke i stvaraju velike probleme - rekao je Mladenović.

Naveo je da je projekat zamišljen tako da bude izveden u nekoliko faza i dodao da je prvom fazom obuhvaćeno osam slivova, što je trećina vodotokova drugog reda.

Kako je pojasnio, projektom su predviđena dva nivoa realizacije - prvi se odnosi na hidrološke stanice koje mere brzinu vodotokova drugog reda, a drugi na kišomerne stanice koje mere nivo padavina.

Foto: Tanjug

Naveo je da RHMZ ima dosta hidroloških stanica u Srbiji i na teritoriji Beograda, da su kišomerne stanice raspoređene na mestima gde ne mogu da budu ugrožene delovanjem spoljnih uticaja, te dodao da će se postavljanjem i instalacijom 20 kišomernih stanica dobijati podaci sa terena.

- Struka iz RHMZ treba da obradi te podatke, a obrađeni podaci će se potom slati Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, preduzeću ''Srbijavode'' i Štabu za vanredne situacije. Na osnovu tih podataka, sa drugim institucijama donosimo odluku o izdavanju upozorenja ili određenih mera koje su važne kako bi se evakuisali ljudi i materijalna dobra - dodao je Mladenović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set