• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

06.11.2020

11:00

Svaka priča o srpskoj prestonici počinje sa "beli grad na ušću dve reke"... Moja azbuka Beograda vam donosi priču o Ušću!

Beograd

Svaka priča o srpskoj prestonici počinje sa "beli grad na ušću dve reke"... Moja azbuka Beograda vam donosi priču o Ušću!

Podeli vest

Već vekovima ušće Save u Dunav je ono mitsko mesto na kojem se sudaraju vetrovi i vojske, istok i zapad, istorija i budućnost

U novom izdanju emisije "Moja azbuka Beograda" otkrivamo vam sve tajne - Ušća.

Ušće predstavlja deo naselja Novi Beograd, koje se nalazi neposredno uz ušće Save u Dunav, po čemu je i dobilo naziv. Ovaj deo grada je nenaseljen i prekriven zelenim površinama, a u njemu se često održavaju popularne manifestacije - koncerti, festivali, auto-trke i dr.

Ušće zauzima severoistočni deo Novog Beograda i oivičeno je rekama Dunavom i Savom (sa severa, odnosno istoka), Brankovim mostom i Bulevarom Mihajla Pupina (sa juga) i Bulevarom Nikole Tesle i Zemunskim kejom (sa zapada). Severno od Ušća, preko Dunava nalaze se Malo i Veliko ratno ostrvo, a istočno, preko Save nalazi se Kalemegdan i Beogradska tvrđava. Južno od Ušća nalazi se Staro Sajmište, najstariji deo Novog Beogarda i mesto nekadašnjeg logora, a zapadno Zemunski kej i hotel "Jugoslavija".

Uređenje Ušća započelo je posleratnom izgradnjom Novog Beograda. Na dan početka gradenje Novog Beograda 11. aprila 1948. godine na ušću je postavljena spomen-ploča sa tekstom:

Kada ovde bude već stajao ponosni Novi Beograd podignut svesno, planski i s ljubavlju, voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda. Neka ova ploča kazuje i podseća: 11. april 1948. tri godine posle završetka Narodnooslobodilačke borbe, završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda. Toga dana radni ljudi i omladina svih naroda Jugoslavije pregli su da podignu Novi Beograd, da prošire voljeni glavni grad države ravnopravnih naroda sa ove strane Save, da učine većim i lepšim grad, iz koga je Komunistička partija Jugoslavije, na čelu sa drugom Titom, povela ustanak, da novom gradnjom stvore još jedan neprolazni znamen pobedonosne oslobodilačke borbe naših naroda, koje vodi u socijalizam maršal Tito u državi koju su gradili sami narodi.

Autor zapis na spomen-ploči bio je književnik i revolucionar Čedomir Minderović, a tokom vremena spomen-ploča je uklonjena, pa je istovetni zapis postavljen na kamenu.

Prostor Ušća preseca Ulica Ušće, koja se prostire od Bulevara Mihajla Pupina i kružnom putanjom vodi do Brankovog mosta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set