• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.11.2020

15:53

VESIĆ OBEĆAO OČUVANJE VAŽNOG OBELEŽJA ZA BEOGRAD: Neće se rušiti objekat sa romskim spomenikom

Beograd

VESIĆ OBEĆAO OČUVANJE VAŽNOG OBELEŽJA ZA BEOGRAD: Neće se rušiti objekat sa romskim spomenikom

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da neć biti rušenja objekta u komese nalazi jedini spomenik Roma stradalih u Prvom svetskom ratu.

Vesić je to rekao na sastanku sa predstavnicima Udruženja beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, povodom problema sa investitorom koji je imao nameru da sruši objekat u kojem se, između ostalog, nalazi i jedini spomenik Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Sastanku su prisustvovale gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, saopštio je Beoinfo.

Foto: Beograd.rs

"Razgovarali smo o problemu u Ulici gospodara Vučića 49, odnosno pokušaju osobe, koja se predstavlja kao investitor, da uništi mesto gde se predstavnici ovog udruženja okupljaju, vrše svoje verske obrede i mesto koje je u Srbiji jedini spomenik Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu", rekao je Vesić.

On je rekao da je konstatovano da je to nedopustivo i da Romi imaju pravo na mesto svog sećanja.

"To je mesto koje se decenijama, možda čak i duže od jednog veka, koristi na ovaj način, i neprimereno je da bilo pokuša da uništi taj prostor", rekao je Vesić.

On je rekao da Grad Beograd nije prodao tu zgradu investitoru, već je to uradila Republika Srbija.

"Siguran sam da je u pitanju greška i sada je na nama da tu grešku zajednički ispravimo. Grad Beograd će već danas na lice mesta uputiti građevinsku inspekciju koja će obustaviti rušenje, jer investitor nema pravo ni dozvolu za takvu vrstu radova", rekao je Vesić.

On je dodao da će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pokrenuti već danas proces stavljanja u prethodnu zaštitu ovog prostora.

"Time će biti onemogućena bilo kakva dalja gradnja na tom prostoru. U međuvremenu, Planom generalne regulacije javnih prostora, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja naredne godine, a putem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predložićemo da se taj prostor proglasi javnim. Potom ćemo zajedno sa Nacionalnim savetom Roma i Udruženjem beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, kao i ostalim romskim udruženjima koja su zainteresovana, osmisliti projekat restauracije čitavog prostora, spomenika i čitavog prostora, kako bi to postao jedinstven prostor namenjen Romima", naglasio je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, taj prostor će biti u vlasništvu Grada Beograda, a za svoje potrebe koristiće ga Nacionalni savet Roma, zajedno sa drugim Romima.

"Želimo da obezbedimo da Romi, koji su deo naše kulture, istorije i društva, imaju pravo na svoje sećanje i negovanje svoje kulture i verskih osećanja, kao i svaka druga zajednica. Grad Beograd će zajedno sa Nacionalnim savetom Roma inicirati ideju da Romi u Beogradu dobiju svoj muzej", rekao je Vesić.

To će, kako je naveo, biti mesto gde će se negovati romska kultura, čuvati uspomene na romsku muziku, običaje i gastronomiju, kao i na sve ono što su Romi dali našem društvu.

"Na taj način, zajedno sa Ministarstvom kulture, Vladom Republike Srbije i Nacionalnim savetom Roma, jednog dana doći ćemo u situaciju da Romi dobiju takav prostor u Beogradu. To ne može da se desi za mesec dana, ali ukoliko počnemo sa radom, sasvim sigurno ćemo, u jednom trenutku, generacijama iza nas ostaviti jedno takvo mesto. To je više nego dovoljno da naše društvo konačno „prizna” značaj Roma za razvoj čitave naše zajednice. Mi živimo zajedno i Romi su deo naše zajednice", poručio je Vesić.

Predsednik Udruženja beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, Kosta Savić, zahvalio je zameniku gradonačelnika na prijemu i brzoj reakciji i rekao da se predstavnici ovog udruženja u potpunosti slažu sa svim planovima koje je zamenik gradonačelnika izneo na sastanku, saopštio je gradski Sekretarija za informisanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set