• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.12.2020

15:58

RESTAURIRAN SARKOFAG U ZEMUNSKOM PARKU Jedna stranica bila odvaljena, poklopac polomljen, išaran grafitima... a pogledajte sad!

Beograd

RESTAURIRAN SARKOFAG U ZEMUNSKOM PARKU Jedna stranica bila odvaljena, poklopac polomljen, išaran grafitima... a pogledajte sad!

Podeli vest

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je restauraciju sarkofaga u Zemunskom parku, u okviru kompletnog uređenja tog prostora.

Sarkofag u Zemunskom parku nalazi se u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, kulturnom dobru od velikog značaja, a reč je o eksponatu Muzeja grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je na svom Fejsbuk profilu naveo da su radovi na sarkofagu obuhvatali čišćenje i sastavljanje razdvojenih napuklih segmenata kamenog sanduka i poklopca sarkofaga, konsolidaciju oštećenih i nedostajucih zona, nivelisanje sanduka, izradu unutrašnje metalne konstrukcije poklopca i postavljanje poklopca na sanduk sarkofaga.



Dodao je da je na sanduku sarkofaga jedna stranica bila u potpunosti odvaljena, da se poklopac nalazio na travi polomljen na dva dela, stranice sanduka sarkofaga su i na spoljnjem i na unutrašnjem delu bile ispisane grafitima, a na pojedinim delovima sanduka uljana boja sa tragovima od slivanja prema donjem delu.

Vesić je podsetio da najstarije podatke o sarkofagu iz Zemunskog parka iznosi hrvatski arheolog Josip Brunšmid još 1895. godine.

Dodaje da je Brunšmid pri obilasku Zemuna zabeležio da se u parku nalaze ostaci velikog neukrašenog sarkofaga otkrivenog podno Hunjadijevog grada, a da su u dvorištu gradske većnice - Magistrata delovi poklopca za koje je tada pretpostavio da pripadaju istom pokopu.

Zamenik gradonačelnika je, uz objavljene fotografije restauriranog sarkofaga, pohvalio gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture uz komentar da se tako čuva istorija Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set