• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.01.2021

19:40

STOJČIĆ: Savski trg novi najznačajniji prostor u Beogradu

Beograd

STOJČIĆ: Savski trg novi najznačajniji prostor u Beogradu

Podeli vest

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da će građani na Savskom trgu dobiti novi najznačajniji i veoma lep prostor, ne samo u smislu uređenosti, već i u urbanističko-arhitektonskom smislu

On će po svom značaju uvek biti posle Trga republike, ali po svom urbanističko-arhitektonskom konceptu će možda biti i ispred. Spomenik Stefanu Nemanji je prava mera za trg te veličine i pozicije. Vrlo je precizno i pedantno postavljen i ni u kom delu ne narušava prostor. Trg je potpuno drugačije koncipiran, ima kružnu saobraćajnicu koja ga ograničava, tuda će funkcionisati saobraćaj, a ono što je novo je podijum ispred zgrade Železničke stanice – istakao je Stojčić.

Кako je pojasnio, zgrada Železničke stanice je sanirana spolja, a uskoro kreće izrada projektne dokumentacije, te će biti obezbeđeni depoi i sve što podrazumeva ozbiljan muzej. 

Čitav taj prostor dobija potpuno drugačiji duh i funkciju. Spomenik Stefanu Nemanji je autorski, autentičan rad i urađen je onako kako smo se nadali i kako smo očekivali – rekao je Stojčić i dodao da je siguran da će posle 27. januara, kada je planirano zvanično otvavanje trga, svi građani Beograda i oni koji ga posećuju moći da vide nesvakidašnje i kvalitetno autorsko delo, kao i najveći trg u Beogradu.

Govoreći o Autobuskoj stanici Stojčić je rekao da je ona u završnoj fazi i nakon izgradnje pristupnih saobraćajnica, perona i pomoćnih objekata, biće spremna da primi prve autobuse.

To će svakako biti u ovoj godini i imaćemo potpuno novu Autobusku stanicu koja će zadovoljiti potrebe ovako velikog grada – kazao je Stojčić i dodao da stara stanica sada potpuno funkcioniše.

Govoreći o Makiškom polju Stojčić je rekao da ni jedan argument ne postoji da se od toga odustane. 

Ovaj plan je jako veliki, najveći koji smo uradili u prošloj godini, a imali smo 64 primedbe. To je veoma mali broj primedbi za tako velkiki prostor. Na tom potezu je oko 1.000 vlasnika, što je znak da je ovaj plan urađen u skladu sa zahtevima vlasnika parcela. Oni su fizička lica i građani Beograda. Plan je urađen za vlasnike parcela, a za nas najvažniji deo ovog plana je depo za metro. U sve to uključeno je 320 stručnih ljudi, Francuzi, Italijani i drugi inženjeri, koji su zajedno sa nama učestvovali u pozicioniranju i svemu drugom u vezi sa metroom. Tu će biti depo za prvu i drugu liniju metroa. To je van uže zone vodoizvorišta i nešto što svaka država na svetu, koja ima takav sistem vodosnabedevanja, mora da sačuva – pojasnio je Stojčić.

Кako je naveo, imamo Obrenovački put koji je jasna fizička i geografska granica između zona vodoizvorišta. 

Sve analize i studije koje su urađene godinama unazad govore da je prirodna granica za vodoizvorište Obrenovački put, što znači da iz pravca Beograda ka Obrenovcu čitava desna strana između Obrenovačkog puta i Save ne sme biti urbanizovana. To bi značilo ugrožavanje vodosnabdevanja grada Beograda. Leva strana je van uže zone vodoizvorišta, znači da se može urbanizovati. Generalni urbanistički plan iz 1974. godine je rekao da u toj zoni ima gradnje – zaključio je Stojčić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set