• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2021

11:17

GENERACIJE KOJE DOLAZE POSLE NAS na Savskom trgu će upoznavati svoju prošlost! Vajar Svetislav Arsić Basara: Spomenik Stefanu Nemanji je spomenik srpskoj istoriji!

Beograd

GENERACIJE KOJE DOLAZE POSLE NAS na Savskom trgu će upoznavati svoju prošlost! Vajar Svetislav Arsić Basara: Spomenik Stefanu Nemanji je spomenik srpskoj istoriji!

Podeli vest

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji koji krasi centralni deo obnovljenog Savskog trga u Beogradu kopji će biti otvoren večeras otvoren večeras, vajar likovni teoretičar i pedagog Svetislav Arsić Basara, vidi kao spomenik srpskoj istoriji i srpskoj kulturi

Arsić Basara u izjavi Tanjugu napominje da je spomenik na Savskom trgu zapravo simbol sećanja generacija na velika dela Stefana Nemanje kojima je on blagodarano zadužio naraštaje srpskog naroda.

- Izlišna su ideološka učitavanja i javna nadgornjavanja oko estetike samog spomenika. Reč je o svečanom momentu otkrivanja spomenika koji ima veliki značaj u apsolutnom smislu. Na Savskom trgu neće biti samo Stefan Nemanja već spomenik srpskoj istoriji i kulturi - kazao je Arsić Basara.

Prema njegovim rečima Stefan Nemanja nam "dolaskom" u Beograd približava Studenicu, Hilandar, stvaranje naše države...

- Stefan Nemanja je sada tu među nama. Poseban je poduhvat pretvoriti skučen prostor, u kojem su pešaci jedva prelazili ulicu, u raskošan trg sa izuzetnim spomenikom. Takav poduhvat je važan za Beograd, ali i celi srpski narod - kazao je Arsić Basara, jer kako kayye, pričao o Stefanu Nemanji zapravo je priča o celokupnom srpskom narodu.

Za njega nema dileme da će Savski trg postati omiljeni prostor Beograđana.

- Ljudi će osećati ponos na tom mestu. Generacije koje dolaze posle nas na Savskom trgu će upoznavati svoju prošlost. Beograd je do danas bio lišen takvog arhitekstonskoh rešenja i spomeničkog obeležija. Pobednik i neznani junak ne nose u sebi te elemente istoričnosti kao što je to slučaj sa spomenikom Stefanu Nemanji - smatra Arsić Basara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirkana

pre 3 godine

profesore moje postovanje.svaka vas rec ima tezinu za onog ko hoce da razume.svaka rec vam zlata vredi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set