• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

31.01.2021

10:03

NEVEROVATAN PUT MERMERA IZ CELOG SVETA DO HRAMA NA VRAČARU! Remek-delo na podu od 5.000 kvadrata! /FOTO/

Beograd

NEVEROVATAN PUT MERMERA IZ CELOG SVETA DO HRAMA NA VRAČARU! Remek-delo na podu od 5.000 kvadrata! /FOTO/

Podeli vest

Sklapanjem različite vrste kamena iz celog sveta nastao je neverovatan i jedinstveni pod u Hramu Svetog Save, ukupne površine od čak 5.000 kvadratnih metara

Žuti mermer iz Indije, zeleni sa Urala, crveni iz Afrike, bardiljo iz Italije, sivi iz Brazila i Irana, kupovan je na najvećoj svetskoj berzi u Veroni, odakle je brodom prevezen u Kinu na obradu. Nakon obrade, koja je ukupno trajala godinu dana, delovi kamena su transportovani brodom preko grčke luke Pirej do Rijeke, a potom velikim šleperima na Vračar. Ova pustolovina trajala je svaki put oko četiri nedelje. Koliko je ovo grandiozan poduhvat, svedoči i činjenica da je ispred hrama znalo svakoga dana da stigne osam šlepera sa 15 paleta, nakon čega su majstori vodenim mlazovima sekli kamen i lepili ga u geometrijske motive. Za to je utrošeno više od 50 tona lepka, što je još jedan pokazatelj da je ovo najveći mermerni pod u ovom delu sveta.

Foto: Informer

Kao i za velelepni mozaik, idejno rešenje za ovo remek-delo radio je čuveni umetnik Ruske akademije umetnosti Nikolaj Muhin, koji je osmislio geometrijske oblike koji krase pod, dok je za sklapanje kamena i izradu bio zadužen Nenad Košanin, arhitekta. On je doprineo svim završnim radovima u kamenu od 2005. godine, koji podrazumevaju veliki ikonostas, dva mala ikonostasa, horske galerije, obloge zidova i sve površine na tlu hrama.

Foto: Informer

- Podovi su rađeni u kamenu i mermeru, a među njima je i poludragi kamen oniks. Sav taj materijal nabavljen je u Italiji, u Veroni, gde postoji najveća berza mermera na svetu i gde kamenolomi izlažu svoju ponudu. Tako je naš pod u hramu sačinjen od najrazličitijih vrsta kamena, kao što je žuti kamen amber gold, poreklom iz Indije, bardiljo iz Italije, crveni iz Afrike, zeleni sa Urala, sivi iz Brazila i Irana - priča Košanin.

BROJKA

5.000 kvadratnih metara površina je celog mermernog poda u Hramu Svetog Save
50 tona lepka utrošeno

Kako bi se izvela velika količina radova, odlučeno je da se sečenje i pripreme tog kamena rade u Kini, što je bilo najpovoljnije i najbolje rešenje, a angažovane su kineske kompanije koje mogu da ispune taj zadatak za kratko vreme. U prizemlju ima oko 3.800 kvadrata poda i na galerijama oko 1.200, što je približno 5.000 kvadrata mermernih poda ukupno.

Foto: Informer

- Tako je mermer koji je dobavljan u Veroni putovao iz Italije u Kinu, gde je obrađivan. Kinezi su dali najbolju ponudu da mogu brže sve da odrade što smo zahtevali. Sav kamen je vrlo precizno obrađivan i mašinama sa vodenim mlazom, a na nama je bilo da prema šemi sklapamo i ukrajamo dopremljeni materijal. Zanimljivo je i to što je utrošeno 50 tona lepka kako bi se pričvrstio sav mermer za tlo, a ceo proces rada je vrlo komplikovan i zahtevan. Prvo je rađeno podno grejanje, a zatim se pod zalivao, kamenje lepilo, brusilo i na kraju poliralo - kaže naš sagovornik.

Foto: Informer

Koliko je ovo bio težak i naporan zadatak, govori i činjenica da je ceo pod detaljno isprepleten i da je puno truda i rada uloženo kako bi se sve detaljno uradilo. Nenad Košanin i njegov tim dobili su i nagradu Inženjerske komore za izuzetna dostignuća na početku stručne karijere.

Foto: Informer

- To je vrhunac u našoj struci. Verujem da me je Sveti Sava prizvao da sa najiskusnijim ljudima i dobrom ekipom ljudi završim hram, da koordiniram na završnim radovima u kamenu. Posle 15 godina rada na hramu za mene je to nešto kao moralna i duhovna obaveza, nešto što kao profesionalac imam obavezu da dovršim najbolje što mogu. Hram je jedini monumentalni objekat koji se gradi u Srbiji i ne verujem da će se graditi u nekoj budućnosti nešto slično. Kad već ovo ostavljamo svojim potomcima, treba da se trudimo da damo sve od sebe i to je ono što me drži u ovom predanom poslu. Svaki Srbin bi trebalo da ostvari zajednicu sa Svetim Savom, jer on zaslužuje ovakav hram - dodaje Košanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realno

pre 3 godine

Prazan, kicerski hram, koga su finansirali KGB i BIA - kakvo privlacno mesto za molitvu & bitisanje!

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set