• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

31.01.2021

19:04

I TESLA I PUPIN ĆE POČIVATI KOD HRAMA SVETOG SAVE?! Ovako će izgledati raj na Vračaru! /FOTO/

Beograd

I TESLA I PUPIN ĆE POČIVATI KOD HRAMA SVETOG SAVE?! Ovako će izgledati raj na Vračaru! /FOTO/

Podeli vest

Do kraja ove godine hram će dobiti i potpuno novi Svetosavski plato, koji će biti jedan od najlepših u Evropi

Sadašnje, ispucale sive ploče i oronulo zelenilo zameniće centralna staza popločana najkvalitetnijim mermerom i granitom, sa impresivnim drvoredom od preko 200 stabala i fontanom koja će ličiti na vodopad sa svoje leve i Narodnom bibliotekom sa svoje desne strane. Tako će nakon nekoliko decenija hram i plato napokon postati jedna celina koja će se jasno videti iz Bulevara oslobođenja.

Foto: Informer

Budući grobovi Tesle i Pupina na platou?

Kako smo saznali od vladike Stefana Šarića, planira se da se na novi Svetosavski plato prenesu i posmrtni ostaci naših velikih naučnika Nikole Tesle i Mihaila Pupina.

- Mislim da nikome do sada nisam ovo otkrio, ali posmrtni ostaci naših najvećih naučnika Nikole Tesle i Mihaila Pupina biće preneti na novi Svetosavski plato. To je za sada plan, a iskreno se nadam da će biti i sproveden u delo i da će ovde, uz Hram Svetog Save i spomenik Karađorđu, biti i Tesla i Pupin - otkrio je vladika.

 

Foto: Informer

- Kada se Aleksandar Deroko bavio ovim prostorom, on je i hram i plato sagledavao kao jednu celinu. U svim kasnijim idejnim rešenjima i projektima, arhitekte su ovo gledale kao poseban park, što nikako nije. Zbog toga je crkva pre oko dve godine poverila izradu projekta dvojici najznačajnijih živih arhitekata koje ima Srbija - akademiku Branislavu Mitroviću i profesoru Dejanu Miljkoviću. Oni su krenuli u jednu ozbiljnu analizu ovog prostora u odnosu na celo okruženje ovde na Vračaru i sam hram. Važan element u čitavom tom razrešenju bila je i zgrada Narodne biblioteke, koja je takođe deo ovog platoa. Oni su kvalitetno obradili ovaj prostor tako što su definisali jedan veliki niz visokih stabala sa leve strane gledano ka hramu, koji upravo treba da parira Narodnoj biblioteci sa desne strane. Time su oslobodili novu, centralnu vizuru iz Bulevara oslobođenja ka glavnom ulazu u hram i na taj način istakli su ono što i jeste bila ideja kada je plan projektovan, da on bude iznenađenje i prvi utisak na toj budućoj centralnoj stazi - priča glavni urbanista Beograda Marko Stojčić.

Čeka se projekat novenzgrade Svetog Sinoda

Stojčića smo pitali i za buduću zgradu Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koja je takođe planirana da se nađe na Svetosavskom platou.

- Zgrada Svetog Sinoda je svakako planirana za gradnju u tom delu bliže Bulevaru oslobođenja, tako je prema originalnom rešenju, ali projekat za samu zgradu još ne postoji. Na Crkvi je sada kada će se napraviti projektna dokumentacija i krenuti sa gradnjom - kaže Stojčić.

 

Foto: Informer

Pored zelenila, koje će činiti 150 novih i sva zdrava i kvalitetna stabla koja su ovde sada, sa leve strane hrama biće i dugačka, plitka fontana, u kojoj će se slivati voda kao na vodopadu.

- Biće drugačija od svega što već imamo u Beogradu. Neće biti agresivna, već tiha i umerena, a opet autori ističu baš element vode kao vrlo važan, u smislu duhovnog shvatanja hrama i ovog prostora, koji je i gradski park, ali i prostor ispred najvećeg srpskog pravoslavnog objekta. U nastavku ove "urbane šume" biće dečje igralište sa velikim brojem stabala, gde će mališani imati hlad i maksimalan ugođaj - rekao je on.

Foto: Informer

Stojčić se potom osvrnuo i na zamenu ploča, kao i na spomenik Karađorđu, koji će biti malo pomeren, i napokon će dobiti mesto koje zaslužuje.

Plato u brojkama

9.380 metara kvadratnih biće ukupna površina popločanog dela budućeg platoa
6.915 metara kvadratnih je površina porte hrama
150 novih sadnica će biti zasađeno
200 sadnica će činiti "urbanu šumu" sa leve strane hrama
11.630 metara kvadratnih biće pod zelenilom
106 metara biće dugačka fontana
52.050 metara kvadratnih ukupna je površina prostora koji se uređuje oko hrama

- Ploče se potpuno menjaju, biće kombinacija izuzetno kvalitetnog granita i mermera kako bi to trajalo vekovima - rekao je Stojčić i dodao:

Foto: Informer

- Nadamo se da ćemo do kraja sledeće godine to uspeti da završimo, mada nije loša vest ni ako u toku 2022. sve bude gotovo. Veliki je to prostor i ima mnogo posla i osetljivih detalja. Ovo će biti jedan od tri najlepša trga u našoj zemlji, uz Savski trg i Trg republike. To je značajno i zbog turista, ali mi ovo prvenstveno pravimo za naše ljude - jasan je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ne

pre 3 godine

manite se Tesle, urna mu je u muzeju gde ce i ostati. RUKE DALJE!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set