• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2021

14:34

Nebojša Glogovac dobija sokak u Beogradu!

Beograd

Nebojša Glogovac dobija sokak u Beogradu!

Podeli vest

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca


U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s pođednakim velikim uspehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao.

Navode da njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, Andrea Radulović, istakla je značaj čuvanja sećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.


"Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu", rekla je Radulovićeva.

Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista "Večernje novosti" i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

Foto: tanjug

Nebojša Glogovac


"Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje", naveo je Vesić u inicijativi.

"Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije", istakao je Vesić.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću.

Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali".

U novembru 1926. godine, Tagore je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set