• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2021

10:16

Rukavišnjikov će raditi park na prostoru Marine Dorćol!

Beograd

Rukavišnjikov će raditi park na prostoru Marine Dorćol!

Podeli vest

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru Marine Dorćol, koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle


U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

"Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni", preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.


Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 kvadratnih metara ispred stare termoelektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu.

"Mi ćemo u narednih mesec, dva usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo Linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana ''Snaga i svetlost'', zajedno sa Vladom Srbije krenućemo u njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle", rekao je Vesić.

Foto: printscreen


Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

"Ispred muzeja, do reke biće urađen park. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta tako da će to biti ne samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče", rekao je Vesić.

Pojasnio je da će u parku biti postavljene savremene skulpture, potpuno drugačije od spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

"Mislim da će se naši ljudi, koji Rukavišnjikova gledaju samo kroz spomenik Stefanu Nemanji, iznenaditi jer on je zaista veliki vajar koji ima vrlo širok dijapazon interesovanja i veoma je uspešan u pravljenju različitih skulptura", rekao je Vesić.

Naveo je da Rukavišnjikov ima nameru da otvori svoju akademiju u Beogradu.

"Verujem da će to pomoći da naši vajari uče od jednog od najboljih na svetu, postanu još bolji i da u našoj zemlji mogu da steknu svetsko obrazovanje koje do sada nisu mogli", rekao je Vesić.

Foto: printscreen RTV Pink

Rukavišnjikov je izrazio zadovoljstvo što će zajedno sa mladim vajarima biti zadužen za uređenje parka i dodao da još uvek ne zna kako će skulpture izgledati i kojih će dimenzija biti, ali da mu je drago što će park biti blizu Dunava.

"Uvek je prijatno kada je park u blizini vode", rekao je Rukavišnjikov.

Osim zamenika gradonačelnika, u delegaciji Beograda su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktor Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš i savetnica zamenice predsednika Skupštine Beograda Kristina Lukić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 3 godine

Zaboravio je da napomene da su nas, vlasnike plovila, izbacili iz te marine nakon pola veka boravka u njoj, a nisu nam obezbedili mesto na kome bismo, o svom trosku napravili novu marinu.

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set