• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2021

14:57

MASOVNA IMUNIZACIJA U BEOGRADU! Novi punkt za vakcinaciju u Orlovom naselju u Mirijevu

Beograd

MASOVNA IMUNIZACIJA U BEOGRADU! Novi punkt za vakcinaciju u Orlovom naselju u Mirijevu

Podeli vest

U romskom naselju na opštini Mirijevo danas je otvoren punkt za vakcinaciju, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će taj punkt u Orlovskom naselju, najstarijem i najuređenijem romskom naselju u glavnom gradu, omogućiti Romima da se lakše uključe u proces imunizacije

Mobilni punkt u Orlovaskom naselju otvoren je u saradnji Grada sa Ministarstvom zdravlja i Domom zdravlja Zvezdara, a Vesić kaže da je za danas prijavljeno 100 Roma, ali i da će vakcinu moći da prime i osobe koje nisu prijavljene.

- Tokom protekle nedelje promenili smo način rada i sada ćemo omogućiti ljudima da se vakcinisu iako nisu prijavljeni na Eupravu, to je nešto što daje rezultate, jer im je blizu posla ili kuće, idealno za osobe koje nemaju vremena kako ne gubili puno od svog radnog dana - rekao je Vesić za Tanjug.

Foto: Beonfo.rs

Goran Vesić s građanima na vakcinaciji u Mirijevu

Poručio je da su Romi važan deo društvene zajednice i da vakcinacija predstavlja dobar način za njihovu bolju integraciju u društvo.

- Romi dele dobro i zlo sa našom zemljom vekovima i mi kao društvo imamo obavezu da omogućimo da što bolje i brže budu integrisani u naše društvo - dodao je Vesić.

Svetski dan Roma obeležava se danas i tim povodom Vesić se okupljenim Romima obratio na romskom jeziku čestitajući im praznik i ukazujući na to da se o njima mora voditi računa svaki dan a ne samo danas.

- Mi smo u proteklih šest godina 291 porodicu smestili u zgrade, tačnije u nove stanove i time im omogućili da imaju normalan život. Naravno da mi moramo da uradimo i više, zato i postoje ovakvi dani kako bi nas podsetili na to šta možemo kao društvo da uradimo za Rome. Zakon svima omogućava ista prava - poručuje on.

Gradska sekretarka za socijalnu zastitu Nataša Stanisavljević istakla je potrebu da svi pripadnici nacionalnih manjina imaju prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i podršku pri zapošljavanju.

- Svi se zalažemo za punu inkluziju Roma i ove godine počeli smo sa izradom prve strategije tj. akcionog plana u kojem ćemo definisati aktivnosti pomoću kojih ćemo u potpunosti uključiti Rome u naše društvo - rekla je Stanisavljević.

Zahvalila je članovima mobilnog tima koji su u prethodnom periodu obaveštavali Rome u svim neformalnim naseljima o mogućnostima za vakcinaciju.

- Vodili smo računa o pripadnicima romske nacionalnosti i ištampali smo 30.000 brošura na srpskom i romskom jeziku, koji su podeljeni u svih 144 neformalna naselja, koliko ih u Beogradu postoji - dodala je ona.

Do sada se, vakcinisaloviše od 800 osoba u neformalnim naseljima i to bez prijave, istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski.

- Trudimo se da dođemo do svakog građanina i da svima omogućimo da se vakcinišu jer je to značajno za celo društvo - rekao je Stefoski.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić takođe je čestitao Svetski dan Roma i naglasio je važnost da se romskoj populaciji omoguči poboljšanje kvaliteta uslova života.

Naveo je da je opština Mirijevo na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja našla posao za 25 Romkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set