• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.05.2021

10:10

Vesić: Usvajanje Zakona o metrou korak ka ostvarenju sna

Beograd

Vesić: Usvajanje Zakona o metrou korak ka ostvarenju sna

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je usvajanje Zakona o metrou i gradskoj železnici obezbedilo pravni okvir da počne izgradnja metroa u novembru ove godine

Vesić je, gostujući u jutarnjem programu Studija B, rekao da su se od 1971. godine, kada je Beogradu prvi put obećan metro, slušala razna obećanja kako metro samo što nije počeo da se gradi.

- Sve su to bile laži jer za izgradnju metroa nije postojao pravni okvir koji bi regulisao izgradnju metroa, nisu postojali projekti, urbanistička dokumentacija, a ni potreban novac. Sada prvi put imamo sve - istakao je Vesić.

On je ukazao da je usvajanjem zakona napravljen poslednji formalni korak ka izgradnji metroa i naveo da se metro ubrzano projektuje, da se rade geološka istraživanja na trasi, radi se Katastar rizika, odnosno snimanje svih objekata na trasi metroa i da će veoma brzo biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica.

Vesić je naglasio da u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele.

- Sve će biti spremno da se početkom novembra izgradnjom na Makiškom polju započne izgradnja metroa, tačno 50 godina od kako je prvi put najavljena - rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine, druga linija do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set