• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2021

13:55

Vesić: Izgradnja sekundarne kanalizacije i pet fabrika za preradu otpadnih voda – istorijski iskorak

beoinfo.rs

Beograd

Vesić: Izgradnja sekundarne kanalizacije i pet fabrika za preradu otpadnih voda – istorijski iskorak

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Palati Srbija potpisivanju aneksa ugovora za realizaciju projekta „Čista Srbija” između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije CBRC. Projekat obuhvata izgradnju kanalizacione infrastrukture na 16 lokacija u 14 opština i gradova Srbije, uključujući Lazarevac i Obrenovac

Vesić je podsetio da u Beogradu jedna trećina građana nema kanalizaciju. 

– Nažalost, ostale dve trećine kanalizacije direktno se ispušta u naše dve reke. Imamo skoro 100 direktnih izliva, što znači da se svake godine u Savu i Dunav unese zapremina fekalija jednaka zapremini 60.000 olimpijskih bazena – ukazao je Vesić. 

Foto: beoinfo.rs



Zbog tih podataka bilo je veoma važno da se krene sa realizacijom izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda i sekundarne kanalizacije, istakao je zamenik gradonačelnika.

– Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog od tih sistema je predviđena po jedna fabrika za preradu otpadnih voda. Najveća fabrika biće u Velikom selu, koja je će pokrivati oko milion ljudi i čijom ćemo izgradnjom ukinuti 80 odsto svih izliva u Savu i Dunav – najavio je Vesić. 

Foto: beoinfo.rs



Podsetio je da se taj projekat izvodi u saradnji sa Ministarstvoma građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da je vrednost projekta 271 milion evra u prvoj fazi, dok će druga faza koštati između 400 i 600 miliona evra. 

Kada je reč o potpisivanju današnjeg sporazuma, Vesić je istakao da su njime obuhvaćene opštine Lazarevac i Obrenovac i zahvalio ministru Momiroviću na njegovoj brzoj realizaciji. 

– U Obrenovcu ćemo raditi drugu od pet predviđenih fabrika za preradu otpadnih voda. Takođe će se raditi i 98 kilometara sekundarne mreže, čime će kanalizacijom biti pokriven ceo Obrenovac, od Zvečke do Barajeva, ili oko 50.000 stanovnika – najavio je zamenik gradonačelnika. 

Foto: beoinfo.rs



Kada je reč o Lazarevcu, Vesić je najavio u toj opštini izgradnju dva postrojenja za preradu otpadnih voda. Gradiće se, prema njegovim rečima, oko 80 kilometara sekundarne mreže za oko 60.000 stanovnika. 

Najavio je da Grad Beograd iz ovog projekta resornog ministarstva očekuje potpisivanje još pet ugovora.

– Reč je o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici, Sopotu, Međurečju, Mladenovcu i Ostružnici, gde će se graditi treća fabrika za preradu otpadnih voda. Kada sve to budemo uradili, građani će dobiti više od 350 kilometara kanalizacione mreže. Ostaje da se uradi fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja će pokrivati Batajnicu, Plave horizonte, Altinu, deo Zemuna i kompletan Surčin, a takođe sledi i izgradnja fabrike u Grockoj i time bismo pokrili ceo Beograd, što bi bio istorijski iskorak – zaključio je Vesić. 

Foto: beoinfo.rs



Ministar Momirović je dodao da su potpisani aneksi sa kineskom kompanijom vredni 336 miliona evra.

– Izgradićemo 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i 700 kilometara nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova širom Srbije. Plan Vlade Republike Srbije je da izgradi komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava u koje će biti investirano više od četiri milijarde evra – najavio je Momirović. 

Foto: beoinfo.rs



Događaju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević, a takođe i predstavnici Kragujevaca, Vranja, Novog Bečeja, Varvarina, Krupnja, Knića, Svrljiga, Kladova, Mionice, Banje Vrujci, Kučeva i Lajkovca. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set