• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2021

11:30

Saradnja sa Sankt Peterburgom značajna za Beograd! Srbija može mnogo toga da nauči od njih!

Beograd

Saradnja sa Sankt Peterburgom značajna za Beograd! Srbija može mnogo toga da nauči od njih!

Podeli vest

Sporazum o saradnji prestonice Srbije i Sankt Peterburga, koji je potpisan prilikom nedavne posete ovom gradu, predstavlja sjajan rezultat izuzetno dobrih odnosa koje predsednici Putin i Vučić neguju godinama unazad, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Radojičić je naveo da su u sporazum uključene oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, saradnja iz oblasti ekologije, kao i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

- Sankt Peterburg je u oblasti ekologije veoma uspešan grad, a tome u prilog govori podatak da se u ovom gradu prerađuje 95 odsto otpadnih voda te je u tom domenu nadmašio Helsinki - istakao je Radojčić prilikom gostovanja na TV Vesti.

Dodao je da Srbija u ovoj oblasti može mnogo da nauči od Rusije i da stečena znanja i iskustva primeni u praksi.

Gradonačelnik se tokom posete Sankt Peterburgu sastao i sa zamenikom direktora Muzeja „Ermitaž”, budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture.

- Vodili smo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata i o načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja koji ima više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata - kazao je on.

Prema rečima Radojičića razgovori su tekli u dva pravca, prvi je da se organizuje izložba eksponata „Ermitaža” u Beogradu, za čiju će realizaciju biti potrebno oko godinu dana, dok je drugi pravac razgovora, kaže on, bio u vezi sa organizacijom „Dana Ermitaža” u Beogradu, što će podrazumevati sastanke stručnjaka u ovoj oblasti iz Beograda i Sankt Peterburga.

- Zajednički ćemo raditi na tome da u dogledno vreme realizujemo ovu našu želju i dogovore. Ovo će biti vrhunski kulturni događaji za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu - najavio je Radojičić.
Povod posete Sankt Peterburgu


On je podsetio da je povod posete Sankt Peterburgu bilo obeležavanje 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, kao i da je delegacija Beograda prisustvovala otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

Kako je naveo događaj je počeo svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a potom su se zvanicama i velikom broju okupljenih građana Sankt Peterburga obratili predsednica Saveta Federacije pri Ruskoj dumi, punomoćni predstavnik predsednika Putina za Severozapadni region i gubernator Beglov.

- Patrijarh Kiril je u svojoj besedi rekao da je Aleksandar Nevski bio primer vladara koji je uspešno spojio vlast i duhovnost. Zato mi je drago da će u narednih mesec dana sličan spomenik biti postavljen i u Beogradu, u porti Crkve Aleksandra Nevskog - istakao je gradonačelnik.

Epidemiološka situacija


Govoreći o epidemiološkoj situaciji, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je situacija u vrtićima stabilna, dok je u školama nešto nepovoljnija, ali da se iz dana u dan svi prilagođavaju uslovima i na osnovu toga se donose odluke o modelu nastave.

Podsetio je da je na temu vakcinacije mladih na nedavno održanoj tribini razgovarao sa studentima Beogradskog univerziteta, koji su predstavili akcije koje su po ovom pitanju sprovele studentske organizacije.

Istakao je da će Grad raditi na tome da se saradnja sa studentima nastavi i unapredi.

- Grad Beograd ostaje otvoren za ideje mladih te je važno da nastavimo da održavamo poverenje koje smo izgradili - zaključio je prvi čovek Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set