• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.10.2021

16:07

Buka uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme i psihičke poremećaje! Svaki faktor koji ugrožava čovekov mir će imati odgovor!

Beograd

Buka uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme i psihičke poremećaje! Svaki faktor koji ugrožava čovekov mir će imati odgovor!

Podeli vest

Predlogom zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini prenose se ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju, rečeno je danas u raspravi o tom predlogu zakona u Skupštini Srbije

Poslanici vladajuće koalicije su najavili podršku tom zakonu i ocenili da pokazuje da je zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Gojko Palalić rekao je da je osnovni cilj zakona usklađivanje sa Direktivom EU iz 2002.godine.

ZAКON O BUCI - POSLEDNJI КORAК DA SE UVEDE RED!

Palalić je objasnio da se po sadašnjem zakonu, ukoliko bi građanin prijavio buku, na teren bi, po pravilu, izašla inspekcija. Ta inspekcija da bi konstatovala nivo buke bi, kaže, morala da pozove kompaniju koja se bavi merenjem buke.

- Kada je u pitanju buka iz ugostiteljskih objekata, novim predlogom zakona će svaki komunalni milicionar biti ovlašćen da reaguje na licu mesta, jer će imati taj uređaj za merenje nivoa buke, takozvani fonometar, i moći će da upozorava, ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad objekta - objasnio je Palalić.

Ocenio je da predlog zakona predstavlja poziv vlasnicima ugostiteljskih objekata da ulože novac u mere zvučne zaštite.

Svaki faktor koji ugrožava čovekov mir mora imati odgovor 

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić najavio je podršku zakonu i o tom predlogu je govorio sa duhovnog aspekta, rekavši da je mir prirodno i normalno stanište čoveka.

- Čovek kada živi u ambijentu mira, tada se njegovo telo, njegov um, ali i njegova duša osećaju potpuno normalno. Zato svaki faktor koji ugrožava čovekov mir mora imati odgovor u pojedinačnom i kolektivnom smislu - poručio je Zukorlić i dodao da ukoliko neko kod sebe pronađe pojavu da mu smeta tišina, već je u krizi.

Poslanik SVM Arpad Fremond rekao je da će ta poslanička grupa glasati za predlog zakona, jer se tiče zdravlja stanovništva.

- Buka uzrokuje ozbiljne zdravstvene problem i psihičke poremećaje i invaliditet uzrokovan slušnim problemima, ali istovremeno buka znači da su određeni prostori manje atraktivni za investiciona ulaganja i turizam - rekao je Fremond.

On je podsetio da Evropska komisija tretira pitanje buke kao pitanje ozbiljnog ekološkog problema koji višestruko ugrožava ljudsko zdravlje i predstavlja jedan od najvećih zagađivača životne okoline.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Vesna Ivković rekla je da je Predlog zakona o zaštiti od buke predstavlja još jednu potvrdu evropskog puta Srbije u oblasti zaštite životne sredine.

- Kada je u pitanju naše pristupanje EU ekološke ciljeve ostvarujemo kroz Poglavlje 27 i u tom pogledu Srbija veoma posvećeno radi kako u sferi zakonodavnog okvira, tako i u sferi izvršavanja ekološke politike - rekla je Ivković.

Ona je navela da je predloženim rešenjem definisano šta je buka u životnoj sredini i ukazala na novinu koja se odnosi na prenos ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set