• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2021

19:25

Vesić: Grad obezbedio potrebnu količinu gasa za grejanje tokom čitave zime

Beograd.rs

Beograd

Vesić: Grad obezbedio potrebnu količinu gasa za grejanje tokom čitave zime

Podeli vest

Grad Beograd je sklopio ugovore, platio i obezbedio potrebne količine gasa za čitavu grejnu sezonu, što znači da će Beograđanke i Beograđani zimu provesti u toplim stanovima, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon sastanka Radne grupe za koordinaciju aktivnosti snabdevanja energijom na teritoriji grada Beograda, koju je juče formirao

 

Sastanku su prisustvovali sekretarka za energetiku Nina Jandrić, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, sekretar za opšte poslove Marko Kulić, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktor JKP „Beogradske elektrane” Rade Basta, direktor JKP GSP „Beograd” Radiša Momčilović, kao i direktor JKP „Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki.

Vesić je istakao da je danas održana prva sednica Radne grupe u čijem sastavu se nalaze direktori najznačajnijih gradskih preduzeća, kao i svih drugih kompanija koje energijom snabdevaju Beograd.


– Radna grupa je formirana na osnovu aktivnosti koje sprovode predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije kako bi se naša zemlja energetski obezbedila za predstojeću zimu. Kao što je predsednik Vučić rekao, svet polako ulazi u energetsku krizu, ali će zahvaljujući njegovim ogromnim naporima Srbija uspeti da ostane zaštićena, kao što je slučaj bio i u vezi sa pandemijom virusa korona kada je predsednik obezbedio vakcine. Naša obaveza, kao najveće lokalne samouprave, jeste da uradimo analizu zaliha i sprovedemo sve aktivnosti kako bi Beograđanke i Beograđani bili zaštićeni i snabdeveni energijom. Primera radi, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je najveći potrošač struje u Srbiji, a JKP „Beogradske elektrane” je najveći potrošač gasa u zemlji – rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs



On je naglasio da je dobra vest za sugrađane da je Grad sklopio ugovore i kupio potrebne količine gasa za grejanje tokom čitave sezone i dodao da ne postoji nikakva opasnost da gasa nedostaje tokom grejne sezone.

– Sve to govori da će Beograđanke i Beograđani zimu provesti u toplim stanovima. Danas smo iz „toplih proba” prešli u trajni režim grejanja, koji će trajati sve do kraja sledeće nedelje kada se ponovo očekuje toplije vreme i još jedan talas miholjskog leta. Grejanje je počelo, a ukoliko slučajno postoje problemi, građani mogu da se jave kol-centru „Elektrana” i prijave slučaj. Sva gradska preduzeća dobila su zadatak da naprave plan snabdevanja energentima koji su potrebni do kraja zime kako bismo dobili tačne informacije o tome koliko energenata imaju na raspolaganju, da napune zalihe i budu spremni za svaku situaciju. To se pre svega odnosi na JKP GSP „Beograd”, koje je najveći potrošač dizel goriva u Beogradu i Srbiji, a ujedno i najveći klijent Naftne industrije Srbije. Kada je struja u pitanju, sve navedeno odnosi se na JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, naredni sastanak Radne grupe zakazan je za utorak, kada će uslediti analiza izveštaja i eventualno preduzimanje dodatnih mera kako bi se svako preduzeće obezbedilo energentima.

– Osim toga, sva preduzeća su dobila nalog da krenu u izradu projekata sopstvene proizvodnje električne energije. To već radimo u „Elektranama”, gde se radi kogeneracija i interkonekcija, i već sada proizvodimo 10 megavata električne energije sa jednog od naših postrojenja. Ta proizvodnja može da bude mnogo veća. „Elektrane” će veoma brzo „izaći” sa projektom kogeneracije i interkonekcije električne energije, čime će podmirivati ne samo svoje već i potrebe grada, te zarađivati na tome. Sva gradska preduzeća su dobila nalog da pokrenu projekte proizvodnje električne energije kako bi na taj način eventualno smanjili kupovinu i bili što je više moguće energetski nezavisni. To će biti tema narednog sastanka Radne grupe jer Beograd mora da bude spreman za svaku situaciju. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom velikom angažovanju, Srbija i Beograd su energetski zaštićeni. Naša obaveza je da uradimo sve što je u našoj moći kako bi napori predsednika bili plodotvorni i kako bi Beograđanke i Beograđani proveli zimu bez problema sa grejanjem, što, nažalost, neće biti slučaj sa zemljama Zapadne Evrope i drugim državama, budući da njihove zemlje i lideri nisu bili spremni za ovu krizu kao što srpski predsednik jeste – poručio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set