• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

28.12.2021

08:14

OD ZEMUNSKOG KEJA DO DORĆOLA ZA 12 MINUTA, od Borče do Karaburme za 10! Kako? PA, BRODOM!

Beograd

OD ZEMUNSKOG KEJA DO DORĆOLA ZA 12 MINUTA, od Borče do Karaburme za 10! Kako? PA, BRODOM!

Podeli vest

Već sledeće godine Beograd bi mogao javni prevoz da spusti i na reke. Raspisan je tender za firmu koja bi zajedno sa gradom učestvovala u realizaciji tog projekta

Planirano je da brodovi budu zatvoreni, kako bi mogli da se koriste po svim vremenskim uslovima, a važila bi ista kartica za plaćanje kao u vozilima gradskog prevoza.

Od zemunskog keja do Dorćola za 12 minuta, a od Borče do Karaburme za desetak — moguće ako vas rekom preveze putnički brod.

Stručnjaci Saobraćajnog fakulteta koji su radili taj projekat ukazuju da brzina transporta nije jedina prednost putovanja rekom.

- Projekat je od izuzetnog značaja zato što se njime ne samo smanjuju gužve u kopnenom transportu, već se smanjuje uticaj na životnu sredinu koji se ogleda u smanjenju emisije buke, ali i drugih elemenata, pre svega zaštite vazduha - objašnjava prof. dr Branko Milovanović sa Saobraćajnog fakulteta.

Putnike bi trebalo da prevozi 11 brodova, a u jedan bi moglo da stane oko 70 ljudi. Polazili bi na svakih 20 minuta.

Odavno se priča o ovom planu, ali sada je prvi put raspisan tender za firmu koja će zajedno sa Gradom realizovati projekat. Najkasnije do februara trebalo bi da se zna koja je to kompanija. Postoji plan za prve dve linije, a biće ih još i do udaljenijih delova grada.

- Ovaj prevoz će obuhvatiti sve opštine, od Obrenovca do Grocke i Zemuna, tako da će oni koji žive u blizini reke moći da koriste rečni prevoz - ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: danuvije.com

Ovaj vid prevoza već je razvijen u gradovima Evrope.

- Mi smo gledali iskustva drugih pa smo onda videli kako bi to moglo da se prilagodi nama i našem podsistemu. Svaka reka je za sebe, svaki plovni put je za sebe, nemoguće je koristiti iskustvo drugih u našem slučaju - navodi prof. dr Vladislav Maraš sa Saobraćajnog fakulteta.

Prevoz će funkcionisati i zimi i leti. Pristaništa će biti u blizini autobuskih i tramvajskih stanica kako bi građanima bilo lakše da presednu.

Ovaj prevoz će funkcionisati i zimi i leti jer će brodovi biti zatvoreni. Praksa je pokazala da rastu i cene nekretnina pored pristaništa — stanica.

- Te nekretnine u nekim slučajevima mogu da se povećaju za čak 10 odsto, tako da je višestruki značaj ovo prevoza, i ekonomski i društveni, i nije samo vezano za naplatu karata i taj finansijski momenat - navodi profesor Maraš.

Trebalo bi da ugovor između Grada i kompanije bude potpisan na 30 godina, prenosi RTS. Firma koja dobije posao na tenderu biće u obavezi da izgradi marinu za prihvat brodova i depo za njihovo održavanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set