• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2022

14:11

Goran Vesić i Ana Brnabić obišli novi dispečerski centar JКP Toplovod u Obrenovcu

beoinfo.rs

Beograd

Goran Vesić i Ana Brnabić obišli novi dispečerski centar JКP Toplovod u Obrenovcu

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su danas novi dispečerski centar JКP Toplovod Obrenovac

Događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor JКP Toplovod Obrenovac Boris Ivković.

Vesić je rekao da ako se pogledaju sve prigradske opštine Obrenovac se najbrže razvija. 

To je tako zato što se u ovoj opštini rukovodstvo veoma posvećeno bavi rešavanjem problema. Zato se u Obrenovac ulaže i zato se on najbrže razvija. Od toga ko vodi neku instituciju zavisi koliko će građani brzo rešiti svoje probleme – naglasio je Vesić.

On je najavio da će u Obrenovcu biti rešeni još neki problemi koji decenijama nisu rešeni.

Obrenovac će dobiti novu pijacu, obuhvaćen je projektom prigradske  železnice Bg voza. Napravićemo prugu koja je predviđena da ide od Zemuna do Surčina, odnosno do nacionalnog stadiona i aerodroma, produžićemo je do Obrenovca. Time će građanke i građani Obrenovca dobiti još jednu vezu kojom će moći da dođu do Beograda, stabilnu vezu koja neće zavisiti od gužvi u saobraćaju – naglasio je Vesić.

Foto: beoinfo.rs

Prema njegovim rečima, 75 odsto Opštine Obrenovac će kroz projekat „Čista Srbija” tokom ove i naredne godine biti pokriveno kanalizacionom mrežom.

Ostaće samo šest mesnih zajednica bez kanalizacije što ćemo rešavati posebnim kanalizacionim sistemima, ali suštinski smo na pragu da rešimo problem kanalizacije. U ovoj opštini će do kraja godine svaka kuća imati vodu. Već za Svetog Savu ćemo pustiti vodu u osnovnoj školi u Vukićevici. Ovo je opština u kojoj nijedna škola nije bez fiskulturne sale. Obrenovac nije imao problem sa vodosnabdevanjem za razliku od drugih opština, a dobiće još jednu vezu kad se bude izgradila brza saobraćajnica Surčin-Novi Beograd. Obrenovac rešava osnovne infrastrukturne probleme – naglasio je Vesić i dodao da mlin, koji se nalazi nedaleko od objekta JКP Toplovod, treba da bude proglašen za kulturno dobro, te da će tu biti napravljen kulturni centar.

Obrenovac se dobro razvija, naveo je Vesić i dodao, kad se razvija Srbija i Beograd, razvija se i Obrenovac.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da je toplodalekovod veoma važan projekat za Beograd. On je pojasnio da snabdevanje Beograda toplotnom energijom iz TENT-a nema nikakve veze sa snabdevanjem Obrenovca.

Foto: beoinfo.rs

Obrenovac će sada duplirati kapacitete, blokovi 1 i 2 su za snabdevanje Obrenovca toplotnom energijom, a drugi blokovi su za snabdevanje Beograda. To znači da TENT ima kapacitete da snabdeva i Beograd i Obrenovac, odnosno jedan deo Beograda, što će se i desiti. Mi smo završili kompletnu eksproprijaciju, ugovor je potpisan, EPS je raspisao neophodne tendere, Grad je takođe potpisao ugovore, tako da očekujemo da na proleće počnu prvi radovi kako bi toplodalekovod bio završen. Očekujem da on 2023. godine bude u funkciji i tada ćemo smanjiti za oko 35 odsto kupovinu gasa, što je veoma značajno s obzirom na cenu gasa, a sa druge strane, 97 odsto naših toplana je na gas, te i tako dajemo doprinos zaštiti prirode. Osim toga, toplanu Кonjarnik smo već povezali, u novembru će biti u funkciji, toplodalekovodom sa deponijom Vinča. U deponiji Vinča će se iz komunalnog otpada proizvoditi takođe toplotna energija, a to će smanjiti kupovinu gasa za oko 6 odsto. To je veliki korak za nas i veoma je važno da se realizuje – naglasio je Vesić.

Premijerka Brnabić je pohvalila Obrenovac za sve ono što je urađeno u prethodnim godinama, kao i za to, kako je navela, što se svakodnevno trude da kvalitet života svih stanovnika bude bolji, ali i za borbu za zdraviju životnu sredinu. 

Danas govorimo o proširenju toplotne mreže, sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja koji je u Obrenovcu povezan na Termoelektranu „Nikola Tesla”. Do sada smo u Obrenovcu imali 970.000 kvadratnih metara pokrivenih centralnim grejanjem. Zahvaljujući projektu koji je pokrenuo Obrenovac zajedno sa Elektroprivredom Republike Srbije, mi ćemo imati još milion kvadratnih metara pokrivenih sistemom centralnog grejanja. To će omogućiti da najmanje još 10.000 stanovnika Obrenovca dobije centralno daljinsko grejanje i samim tom komforniji i lakši život. Takođe će svima nama u Beogradu omogućiti, ali na prvom mestu Obrenovcu, da imamo čistiji vazduh jer su jedan od osnovnih problema kvaliteta vazduha individualna ložišta. Ovo je na prvom mestu projekat zaštite životne sredine – naglasila je ona i zahvalila Elektroprivredi Srbije koja je pokrenula ovaj projekat čija je vrednost, kako je navela, oko 12 miliona evra.

Prema njenim rečima, projekti zaštite životne sredine u Srbiji krenuli su da se realizuju 2014. i kada su krenule prve velike investicije u tu oblast. Od 2014. do danas investirano je, navela je, preko 600 miliona evra u filtere za odsumporavanje u termoelektranama. Danas se razmišlja o tome, dodala je, kako da se dodatno širi mreža centralnog grejanja.

– Što se tiče našeg elektroenergetskog sistema on je u najvećoj mogućoj meri stabilizovan. Sve je manja potreba za uvozom električne energije, što takođe zavisi od hidrologije, koliko električne energije dobijamo iz naših hidro elektrana – naglasila je premijerka Brnabić.

Čučković je rekao da se deceniju unazad u Obrenovac godišnje ulaže više od 100 miliona evra.

Misli se na auto-put, na projekat odsumporavanja na termoelektrani i niz javnih objekata koji suštinski znače budućnost našeg grada. Mi smo sa infrastrukturom kroz projekat „Čista Srbija”, projekat treće magistrale toplifikacije, projekat vodovoda do svake kuće, došli u pozicioniranje naše opštine da je spremna za 21. vek, a to je rezultat politike predsednika Aleksandra Vučić, premijerke, ali i Grada Beograda, zamenika gradonačelnika Gorana Vesić koji je neumorno iz nedelje u nedelju na svim našim gradilištima – naglasio je Čučković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set