• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2022

09:00

GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA! Upoznajte Beograd i doživite Skadarliju! Ovo mesto čuva uspomene od prošlosti

Shutterstock

Beograd

GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA! Upoznajte Beograd i doživite Skadarliju! Ovo mesto čuva uspomene od prošlosti

Podeli vest

Beograd je izgrađen na raskrsnici puteva, na ušću Save u Dunav, i mnogi ga s pravom nazivaju "kapijom Balkana“ i "vratima srednje Evrope” kroz koja će danas proći mnogobrojni učesnici maratona

Beogradski maraton 35. po redu pod sloganom "Prijateljstvo na duge staze" okupiće sve ljubitelje sporta, rekreacije ali i one koji su željni svega onoga što Beograd nudi.

Ovaj grad sa sobom nosi duboko kulturno i istorijsko nasleđe, koje se između ostalog ogleda i u velikom broju muzeja: Narodnog, Vojnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti i Muzeja Nikole Tesle.

Brojni spomenici koji su s vremenom postali svojevrsni simboli grada, kao što su Pobednik, Spomenik knezu Mihajlu ili nekadašnja rezidencija kraljevske porodice Beli dvor, govore o burnoj istoriji Srbije i srpske prestonice.

Foto: Turistička organizacija Srbije/Mia Medaković

Spomenik Stefanu Nemanji

Jedan od najstarijih gradova u Evropi

Glavni grad Srbije jedan je od najstarijih gradova u Evropi. U njegovoj blizini pronađeni su ostaci naselja iz neolita, a na teritoriji sadašnjeg grada u 3. veku nikao je keltski grad Singidunum. Grad je ponovo promenio vladare dolaskom Rimljana u 1. veku, da bi se u njemu u 6. veku naselili Sloveni. Tokom vekova oko njega su se otimali mnogi narodi – Ugari, Turci i Austrijanci zbog čega je grad uništavan i obnavljan čak 38 puta. Godine 1841. Beograd je postao prestonica Srbije.
Jedinstven pečat daje mu lokacija – nalazi se na ušću dveju velikih reka – Save i Dunava – čije obale su uređena i popularna šetališta ispunjena parkovima, ali i restoranima i kafićima koji su pretežno na splavovima s kojih ćete uživati u čarobnom pogledu na reku i na sam grad.

Foto: Turistička organizacija Srbije

Skadarlija

Grad koji nikad ne spava

Ukrašen delima poznatih srpskih i svetskih uličnih umetnika, kvart Savamala na samoj obali Save prepun je galerija, kulturnih centara, i kafića sa živom muzikom koji stvaraju opuštenu atmosferu i pozivaju posetioce da naprave pauzu i odmore se od gradske gužve i vreve.

Nešto dalje, na obalama Dunava, smestio se Dorćol Plac – kulturni centar u kome se tokom cele godine organizuju pozorišne predstave, umetničke radionice, koncerti i mnogi drugi kulturno-umetnički sadržaji.

Obožavaoci klasične muzike ponovo će otkriti čari čuvenih kompozicija u izvođenju Beogradske filharmonije, dok će ljubitelji savremenog pozorišta i najnovijih pozorišnih tendencija svoje mesto pronaći na BITEF-u, festivalu koji svake godine okuplja angažovane i provokativne predstave iz svih krajeva sveta. Ako posetite Beograd u aprilu, ne propustite Beogradski festival igre koji u srpsku prestonicu dovodi baletske trupe iz svih krajeva sveta. A tokom cele godine možete uživati u nastupima beogradskih baletskih i operskih izvođača u Narodnom pozorištu i Madlenijanumu.

Ako volite filmove, Beograd je pravo mesto za vas, jer se ovde tokom godine smenjuju festivali na kojima možete gledati autorske, animirane, kratke, dokumentarne i razne druge filmove iz svih krajeva sveta.

Foto: Andrej Nihil

Hram

U srcu Beograda boemska četvrt

U savremenom Beogradu javljaju se nova urbana mesta koja privlače mlade ljude željne zabave, kulture i umetnosti. Nezaboravan provod garantuju vam brojni klubovi s modernim muzičkim izrazom u kojima dobre zabave ima na pretek, kao i tradicionalne kafane sa živom muzikom i pesmama čije reči možda nećete razumeti, ali ćete njihovu dušu svakako osetiti. Ovaj nadaleko čuven noćni život srpske prestonice nadenuo je Beogradu epitet grada koji nikad ne spava.

U srcu Beograda boemska četvrt Skadarlija, nadaleko poznata po kafanskom duhu i autentičnom izgledu koji se nije menjao od nastanka. Kaldrma, zvuk tamburaša, pesma i srpska rakija više od 150 godina privlače boemske duše.

Ova ulica jedna je od značajnih znamenitosti Beograda i čuva uspomene na prošla vremena. 

Na ovom mestu okupljali su se umetnici, pisci, pesnici, novinari, slikari, političari zbog čega ova ulica bila centar kulturnog, društvenog i političkog života nekadašnjeg Beograda. 

Foto: Turristička organizacija Srbije

Skadarlija

Brojni sportski događaji i festivali tokom cele godine

Beograd je pun sportskih terena i hala, zbog čega je domaćin i brojnim sportskim događajima, počevši od tradicionalnog maratona i polumaratona, preko brojnih sportova na vodi kao što su vožnja kanua ili kajaka – do velikih međunarodnih evropskih i svetskih prvenstava u košarci, rukometu, vaterpolu, odbojci... 

Počevši od čuvenih filmskih, muzičkih, umetničkih i drugih festivala pa sve do uzbudljivih sportskih događaja, Beograd tokom cele godine prosto "vrvi" od različitih sadržaja.

Srbija - doživi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set