• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.05.2022

13:56

Vesić prisustvovao otvaranju Zavičajnog muzeja: NAŠA OBAVEZA JE DA ČUVAMO ISTORIJU ŽARKOVA!

Informer

Beograd

Vesić prisustvovao otvaranju Zavičajnog muzeja: NAŠA OBAVEZA JE DA ČUVAMO ISTORIJU ŽARKOVA!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas otvaranju Zavičajnog muzeja u naselju Žarkovo na opštini Čukarica. Vesić je tom prilikom istakao da se zgrada Zavičajnog muzeja u Žarkovu nalazi u objektu koji datira iz 19. veka, te da je to jedna od prvih škola na teritoriji Beograda

Danas je Žarkovo dobilo Zavičajni muzej što znači da će bogata istorija ovog naselja biti sačuvana, a ovo će postati mesto na kojem će se ne samo čuvati istorija nego i održavati razne kulturne svečanosti. Zgrada gde se nalazi muzej stara je dva veka, a od 1840. godine bila je škola i to jedna je od najstarijih u Beogradu. Kada sam pre nekoliko godina dobio inicijativu od predstavnika Udruženja Žarkovaca, koji su predložili da pretvorimo ovu zgradu u muzej zaista nisam razmišljao mnogo o tome i uradili smo projekat, renovirali školu i pretvorili je u muzej gde će biti deo istorije Žarkova, a dvorište smo pretvorili u prostor gde će se održavati pesničke večeri, koncerti  i sve ono što treba da ima svaki deo Beograda – poručio je zamenik gradonačelnika.

Foto: Informer

Prema njegovim rečima, Žarkovo je jedno od najstarijih mesta Beograda, postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine ali deo beogradske istorije dogodio se ovde.

Ovde je održan sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. Karađorđe započeo napad na Beograd, takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Lauden 1789. godine izvršili napade na Beograd. Prema tome, naša obaveza je da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve one ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i stvarali istoriju Beograda. Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej i zato smo nedavno završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugo godina. Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu – rekao je Vesić.

Foto: Informer

On je zahvalio svim ljudima koji su dali svoj doprinos da se ovaj muzej završi.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što se danas otvara Muzej Žarkova u objektu starom dva veka koji čuva istoriju opštine.

Kada sam dobio inicijativu građana da objekat koji je bio pred urušavanjem pretvorimo u ustanovu od kulturnog značaja prihvatio sam je sa zadovoljstvom i danas uz veliku podršku zamenika gradonačelnika smo tu inicijativu pretvorili u delo. Zahvaljujem ljudima koji su dali svoj novac za realizaciju ovog projekta kako bi nove generacije podsetili na ono što se dešavalo u Žarkovu u prošlosti i da im ostavimo mesto gde će moći da se okupljaju. Posle otvaranja pozorišta na Čukarici, podizanja spomenika Matiji Banu, danas smo otvorili i Muzej. Opština Čukarica ulaže dosta u kulturu i to je veoma važno jer na taj način privlačimo turiste gde pored svih prirodih lepota koje Čukarica može da ponudi sada možemo da ponudimo i naše kulturne ustanove – rekao je Kolarić.

Foto: Informer

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je Gradu i zameniku gradonačelnika na podršci koju pružaju ustanovama kulture i koji su imali razumevanje da se ovaj projekat završi u rekordnom roku.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA - Specijalan i psihološki rat protiv Srbije!
Politika

LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA - Specijalan i psihološki rat protiv Srbije!

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je povodom jučerašnjih dojava o eksplozivnim napravama u školama, na mostovima i vodovodu da je u pitanju hibridni rat protiv Srbije i novi pritisak na predsednika Vučića, sa ciljem da se unesu nestabilnost i nemir u zemlju i da se oteraju strani investitori

17.05.2022

09:44

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set