• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/nationalgeographic.rs

21.05.2022

20:12

POBEDNIK, BEOGRAĐANKA, AVALA ILI... Koji je glavni simbol Beograda?

Shutterstock

Beograd

POBEDNIK, BEOGRAĐANKA, AVALA ILI... Koji je glavni simbol Beograda?

Podeli vest

Nekada je bilo dovoljno kupiti razglednicu i jednim pogledom na nju shvatiti koji su glavni simboli Beograda. Danas, prve asocijacije na glavni grad naše zemlje zavise od individualnog doživljaja svakog pojedinca na beogradskim ulicama.

U početku je panorama Pobednika na Kalemegdanu  bila prepoznatljiv simbol jugoslovenske prestonice koji se pojavljivao na mnogim reklamama, logoima i grafičkim rešenjima za različite potrebe.

Kasnije su se pridružile "Beograđanka"danas ponovno oživljeni oblakoder koji je decenijama predstavljao napredak Beograda u epohi sedamdesetih i Hram Svetog Save na Vračaru, najveći pravoslavni hram na Balkanu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Hram Svetog Save

Prestonica je u međuvremenu dobila veći broj stanovnika, pa svakog pojedinca koji se u Beogradu rodio, studira, radi, ili je samo povremeni posetilac za glavni grad vezuju različite asocijacije.

Jedinstvena pozicija i prirodne odlike

Glavni grad krije mnoge prirodne odlike koje ga čine jedinstvenim.

Za neke je simbol Beograda planina Avala koja se vidi sa svih prilaza Beogradu. Ova prirodna kapija grada sa svojim jedinstvenim tornjem koji je  uništen u NATO bombardovanju 1999.godine dugo se smatrala vodećim simbolom Beograda. Toranj je ponovo izgrađen po prvobitnim planovima 2010. godine.

Foto: Tanjug

Avalski toranj

Za Beograd se vezuju i  neka živa bića. Vrapci, pitome ptičice koje cvrkuću po žbunovima grada simbol su spokoja, mira i otvorenosti koje pruža grad sa burnom prošlošću. Ova ptica može se videti na brojnim turističkim mapama prestonice, a kao jedan od simbola odabrana je zbog stare legende. Naime, tokom turske najezde na Beograd 1456.godine, kada se grad odbranio, među krvavim telima stradalih vojnika pronađen je i jedan vrabac proboden sa tri strele.

Foto: Pixabay

Vrabac - nezvanični simbol glavnog grada

Zgrada Skupština Srbije takođe je istaknuto obeležje Beograda, ali pre svega simboliše instituciju koju predstavlja i jedno je od najslikanijih zdanja.

Zvanična obeležja  takođe su smernice koje nas upućuju na otvorenu prirodu i duh Beograda. Širom otvorena vrata tvrđave koja izlaze na reku i čamac na grbu prestonice šalju poruku da je Beograd uvek otvoren za njegove goste.

Ušće Save u Dunav sa Velikim ratnim ostrvom najednostavniji je simbol Beograda, pa je stilizovani prikaz beogradskih reka moguće naći na mnogim logotipima. Najpoznatiji je onaj koji se odnosi na gradski prevoz.

Simboli novijeg datuma

Mnogi strani turisti koji ponovo dolaze u sve većem broju reći će da im je prva asocijacija na našu prestonicu  Nikola Tesla i njegov muzej u Krunskoj ulici. Kada bude završen novi muzej u nekadašnjoj električnoj centrali na obali Dunava, imaćemo još jednog kandidata za glavni simbol grada.

 

Nova Kula "Beograd" na obali Save može da bude jedinstveni kandidat, kao oblakoder rekordne visine za ovaj deo Evrope i zgrada izuzetno moderne estetike.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kula Beograd

 

 

 

Skoro otvoreni Savski trg, za sada najveći trg u Srbiji, sa impozantnim spomenikom tvorcu srpske države, Stefanu Nemanji, sigurno će svim putnicima koji dolaze i odlaze iz glavnog grada ostati u sećanju.

Foto: Informer

Savski trg i spoemnik Stefanu Nemanji

Za nekoga simbol može biti i nešto lično, potpuno neformalno, a ipak neodoljivo vezano za Beograd kao što je miris lipe u Skadarliji, šetnja pored reke, noćni život... Mnogi će se složiti da je Beograd najlepši u proleće i u Miholjsko leto.

Foto: Turistička organizacija Srbije

Skadarlija

Šta je za vas glavni simbol Beograda?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set