• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2022

18:01 >> 19:06

OBELEŽEN SPASOVDAN! Patrijarh Porfirije se ispred Hrama Svetog Save pomolio za mir i blagostanje! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/Rade Prelić

Beograd

OBELEŽEN SPASOVDAN! Patrijarh Porfirije se ispred Hrama Svetog Save pomolio za mir i blagostanje! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, obeležena je slava Grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan

Obeležavanje gradske slave počelo je jutros liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije.

19.51 - Posle besede patrijarha Porfirija počeo je kulturno umetnički program na platou ispred hrama.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije

19.07 - Patrijarh Porfirije se posle molitve obratio građanima

Patrijarh Porfirije održao je molitvu za mir i blagostanje ispred Hrama svetog Save i obratio se okupljenima.

- Braćo i sestre danas je Spasovdan, slavimo vaznesenje gospodnje. Pre svega kada slavimo bilo koji hrišćanski praznik, mi projavljujemo i potvrđujemo pred čitavim svetom šta je naš sistem vrednosti, kako i na koji način verujemo, šta je to što opredeljuje naše staze, korake, reči i dela.

- Ne možeš voleti onoga koji je daleko od tebe, ako ne voliš onoga pored tebe, ako nisi spreman da mu oprostiš. Suviše je zatrovan naš jezik i suviše je ružnih reči međusobno. Evo na Spasovdan Bog nas podseća da je onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli kojim postojimo i živimo Hristov zakon. Iz te vere nema straha u nama, ljubav strah izgoni.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ko je siguran u svoj identitet, on je miran, on je smiren, on se ne boji nikoga, jer to je Hristov identitet, rekao je izmežu ostalog. Danas smo se sabrali u ovoj litiji da se pomolimo Bogu za mir u čitavom svetu, naročito za mir u Ukrajini, jer je mir uvek mir božiji. Šta je istorija ljudskoga roda, pored progresa i napretka, to je i istorija sukoba i ratova. Kada su ljudi sami po sebi hteli da rešavaju nesporazume po pravilu, svi smo svedoici, do takvog mira teško je dolazilo, a mi znamo da mira nema bez mira Božijeg.

18.59 - Počela molitva na platou ispred Hrama

Foto: Tanjug/Rade Prelić

18.50 - Zvona sa Hrama Svetog Save se čuju dok se građani, sveštenstvo i gradski čelnici približavaju hramu, a na platou ih čeka i veliki broj građana.

Kolona polako prelazi preko Slavije, a iza patrijarha veliki broj građana nosi zastave Srbije. Iako je prvi deo prešao preko Slavije i nalaze se skoro ispred hrama, kolona građana se formira skoro do Beograđanke.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

18.39 - Na Slaviji se kolona zaustavila gde su se patrijarh Porfirije i sveštenici kratko pomolili pre glavnog molebana.

Foto: Goran Vesić/Youtube

Patrijarh Porfirije

18.20 -  Kolona sa sveštenicima i hiljadama građana stigla je do Cetnog trga gde se na kratko zaustavila, a prvo stajanje će biti na Slaviji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Krenula litija

Veliki broj vernika okupio se ispred Vaznesenjske crkve odakle je krenula litija. 

U koloni je više hiljada Beograđana, a predvode je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom, domaćin slave, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Foto: Goran Vesić/Youtube

Građani krenuli ka Hramu svetog Save

Prisutan je i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje se nose u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

U litiju učestvuju i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.
 

Foto: Goran Vesić/Youtube

Goran Vesić

Trasa litija

Litija će iz Kneza Miloša skrenuti u Kralja Milana do Trga Slavije, gde će zastati radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom će nastaviti Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Na platou ispred Hrama Svetog Save patrijarh srpski služiće Molitvu za mir i blagostanje, a zatim održati Spasovdansku besedu.

U programu na platou učestvovaće i Hor Hrama Svetog Save.

Zatvaranje ulica

Pojedine beogradske ulice danas će biti zatvorene za motorni saobraćaj zbog održavanja Spasovdanske litije

Tako će od 16 do 20 sati za motorni saobraćaj biti zatvorene ulice Admirala Geprata i Dobrinjska, od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, dok će od 17 do 20 sati privremeno biti zatvorene deonice ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save, kako bi se omogućio prolazak učesnika litije.

Istorija

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set