• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2022

22:00

OVI STANOVI U BEOGRADU MUKA SU I ZA KUPCE I ZA PRODAVCE! Ruglo grada ili potencijalna prilika?

Informer

Beograd

OVI STANOVI U BEOGRADU MUKA SU I ZA KUPCE I ZA PRODAVCE! Ruglo grada ili potencijalna prilika?

Podeli vest

Kupovina nekretnina u Beogradu poslednjih godina doživljava procvat. Traže se uglavnom stanovi nove gradnje, tehnološki opremljeni i na dobroj lokaciji. Međutim, nije zanemarljiv broj onih koji su pobornici starih "salonaca" koji se uglavnom nalaze u zgradama u centru, neretko pod zaštitom države kao kulturna dobra. Stari, napušteni objekti u prestonici su višegodišnji problem, a reč je uglavnom o atraktivnim lokacijama. Šta sa njima?

Beograd je pun starih napuštenih stanova koji se uglavnom nalaze u predratnim zgradama u užem centru grada. Ovakvi stanovi, osim što u estetskom smislu predstavljaju ruglo grada, takođe su i izvor zaraze, jer se u njima često okupljaju  kriminalci i narkomani, ali i psi i mačke lutalice.

Najteže je može se reći stanovnicima zgrada u kojima se ovakve napušteni stanovi nalaze. Kako su ovi objekti u privatnom vlasništvu, grad teško da može nešto više da uradi osim da izvrši inspekcijski nadzor i da po potrebi naredi sanaciju objekta, pre svega ako on svojim izgledom ugrožava bezbednost.

Foto: Informer

Prosečan stan u Beogradu ima 77,3 kvadratna metra

Iako je reč o privatnoj imovini, činjenica je da njeni vlasnici ne vode računa o istoj, što je potencijalno čini opasnom po ljude i okolinu.Takvi objekti su uglavnom mrtav kapital, a štetu ima i vlasnik i država, jer ne naplaćuje porez na imovinu.

Novac, porodični spor, i nezainteresovanost su tri razloga za takvo stanje.

Foto: Informer.rs

Stanovi salonskog tipa 

Neke od raskošnih salonaca u Beogradu sada "krase" polomljeni prozori i iscepane zavese. Takvi predratni stanovi i kuće često su ili potpuno napušteni ili su u nekoj fazi građevinske stagnacije. Najviše ih ima u samom centru grada: u Resavskoj ulici, Bulevaru Despota Stefana, u Ulici Kneza Miloša...

Foto: M. Vulić

Predratna zgrada u Bulevaru Despota Stefana 

Prosečan stan u Srbiji ima površinu 72,3 kvadratnih metara. Poslednji popis stambenih jedinica bio je 2011.godine, a već u oktobru ove godine znaće se tačan broj, kada je planiran novi popis stanova u Beogradu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set