• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.07.2022

07:00

ŠOKANTNI PODACI AGENCIJA ZA NEKRETNINE! Od osam deluks stanova u Beogradu, Rusi kupe šest

Informer

Beograd

ŠOKANTNI PODACI AGENCIJA ZA NEKRETNINE! Od osam deluks stanova u Beogradu, Rusi kupe šest

Podeli vest

Bogati Rusi plaćaju kešom i interesuju ih samo najbolje i najskuplje lokacije

Od osam luksuznih stanova u Beogradu Rusi kupe šest. Spremni su da iskeširaju i više od 200.000 evra, a pored stanova na najboljim i najskupljim lokacijama, kupuju i poslovne prostore i kuće, kažu za Informer stručnjaci za prodaju nekretnina.

Ruski državljani sve više kupuju stanove u našoj zemlji, a posebno ih zanimaju nekretnine u prestonici. Od početka rata u Ukrajini, usled sankcija koje je Zapad uveo Rusiji i nemogućnosti da rade u svojoj zemlji, Rusi su prvo iznajmljivali stanove u Srbiji, da bi se to od maja promenilo.

Foto: Informer

Ne pitaju za cenu

- Postoje dve grupe Rusa koji su poslednjih meseci rešile da kupe stanove kod nas. Prva grupa su kupci koji traže uglavnom manje stanove u opštinama koje su udaljenije od centra i cene tih stanova su do 100.000 evra. Drugu grupu čine bogatiji kupci koji kupuju stanove u ekskluzivnim kompleksima - Beogradu na vodi, Bloku A, Novom Dorćolu, Central gardenu... Cene ovih stanova su od 3.000 evra po kvadratnom metru pa naviše, a Rusi su spremni da iskeširaju za njih i više od 200.000 evra. Uglavnom se radi o stanovima između 60 i 90 metara kvadrata sa minimum jednom spavaćom sobom - kaže ekonomista i izvršni direktor agencije za nekretnine "Siti ekspert" Miloš Mitić.

Dodaje da se, pored stanova, Rusi sve više interesuju i za kupovinu poslovnih prostora i kuća na Vračaru, Dedinju, Senjaku i Novom Beogradu.

Foto: Informer

Prema još potpuno neobrađenim podacima Republičkog geodetskog zavoda za drugi kvartal ove godine, Rusi su pretekli čak i Arape i Kineze po broju kupljenih nekretnina u glavnom gradu.

- Ranije je tražnja ruskih državljana za kupovinom nekretnina u Srbija bila zaista slaba. Sada imaju procentualno najveće učešće u kupovini stanova u Beogradu i Novom Sadu u odnosu na druge strance. Može se slobodno reći da od ukupnog broja luksuznih stanova i nekretnina u prestonici oko tri četvrtine kupe Rusi. To je posebno postalo izraženo tokom maja, onda je sve više raslo interesovanje, da bi u junu i julu dostiglo vrhunac. I tu nije kraj, neke analize govore da će se ovakva tražnja nastaviti i dalje - potvrđuje Mitić.

Rastu cene kvadrata u prestonici

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u centru Beograda u martu je bila 2.755 evra. Sledi Vračar sa 2.600 evra. Na Novom Beogradu kvadrat je u martu bio 2.100 evra, na Voždovcu 2.045 evra, a na Paliluli 1.985 evra. Najveći rast cena u Beogradu zabeležen je u Mirijevu, gde je kvadrat u martu, u odnosu na februar, poskupeo 4,2 odsto i trenutno prosečna cena iznosi 1.413 evra.

Još više će kupovati

I vlasnik agencije za nekretnine "Legat" Nedeljko Malinović kaže da će tražnja Rusa za stanovima biti sve veća.

- Bogati Rusi češće rešavaju da kupe stan, i to neki veći do 90 kvadrata, dok oni sa manje novca samo iznajmljuju. Upoznao sam, na primer, bračni par sa detetom, koji je iznajmio stan, radi se o IT stručnjacima. Kažu da im se mnogo dopada ovde, pa će oni sigurno u nekom trenutku ovde i kupiti nekretninu - navodi Malinović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVI STANOVI U BEOGRADU MUKA SU I ZA KUPCE I ZA PRODAVCE! Ruglo grada ili potencijalna prilika?
Beograd

OVI STANOVI U BEOGRADU MUKA SU I ZA KUPCE I ZA PRODAVCE! Ruglo grada ili potencijalna prilika?

Kupovina nekretnina u Beogradu poslednjih godina doživljava procvat. Traže se uglavnom stanovi nove gradnje, tehnološki opremljeni i na dobroj lokaciji. Međutim, nije zanemarljiv broj onih koji su pobornici starih "salonaca" koji se uglavnom nalaze u zgradama u centru, neretko pod zaštitom države kao kulturna dobra. Stari, napušteni objekti u prestonici su višegodišnji problem, a reč je uglavnom o atraktivnim lokacijama. Šta sa njima?

06.07.2022

22:00

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set