• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2022

14:37

OTKRIVENA TAJNA DUGA OSAM DECENIJA! Žrtve iz Jasenovca sahranjene u centru Beograda, SPC donela nezapamćenu odluku - Zbog ovoga su sve slave bile mrsne tokom ratnih godina

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd

OTKRIVENA TAJNA DUGA OSAM DECENIJA! Žrtve iz Jasenovca sahranjene u centru Beograda, SPC donela nezapamćenu odluku - Zbog ovoga su sve slave bile mrsne tokom ratnih godina

Podeli vest

Masovna grobnica Jasenovca nalazi se u centru Beograda

Gotovo 30.000 leševa, koji su tokom ratnih godina plutali sve do Beograda, sahranjeno je u donjem delu Kalemegdana. Nakon mučenja i ubijanja u zloglasnom logoru, ustaše su žrtve bacali u Savu.

Foto: Beograd.rs

Nekada je masovna grobnica na Kalemegdanu bila skromno obeležena kamenom

Kako ih je voda najčešće izbacivala kod beogradske tvrđave, građani su se spontano organizovali, izvlačili tela iz reke i sahranjivali ih kod Kule Nebojša.

Ova tajna čuvana je 75 godina, a torkio ju je Razvojne akademije Srba, poznati hirurg, prof. dr Alek Račić, koji se više od decenije zalaže za to da kraj Kule Nebojša bude izgrađeno spomen-obeležje u znak sećanja na žrtve Jasenovca.

Foto: sr.wikipedia.org

Kula Nebojša

Firma koja je specijalizovana za podzemno istraživanje terena utvrdila je da ispod zemlje, na području donjeg dela Kalemegdana, ima ljudskih ostataka.

Postoje tvrdnje da su u godinama neposredno posle Drugog svetskog rata skeleti pokojnika sahranjeni kod Kule Nebojša prebacivani sun na Novo groblje i druga mesta.

Foto: Grad Beograd

Građani Beograda su se spontano organizovali i sahranjivali te leševe

Takve tvrdnje je u javnosti iznosio dr Marko Popović, viši naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Tokom sve četiri ratne godine leševi iz logora Jasenovac plutali su celom dužinom Save i stizali do Beograda. Usput su se mnoga tela zaglavljivala, naročito kod Železničkog mosta, pa su tu Nemci čak minirali leševe da bi oslobodili plovni tok reke. Neki su i nastavljali plutanje. Baka mi je pričala da se tada jak smrad širio sve do Senjaka. Kako god, građani Beograda su se spontano organizovali i sahranjivali te leševe ili ono što je od tela ostalo, i to kod Kule Nebojša. Mnogi su o tome svedočili. ​Tu je, ispod zemlje, masovna grobnica sa oko 20.000-30.000 žrtava. To je, otprilike, na mestu gde se sad nalazi parking ispod te kule na beogradskoj tvrđavi – priča Račić.

Foto: printscreen

Masovna grobnica Jasenovca nalazi se u centru Beograda

Grobnica obeležena kamenom 

Kako je dodao, nekada je ta masovna grobnica bila skromno obeležena kamenom koji je u međuvremeno neko namerno sklonio ili je otplovio jer je Sava često plavila taj teren.

Na moju inicijativu, pre desetak godina firma koja je specijalizovana za podzemno istraživanje terena izašla je da snimi taj teren. Sondiranjem je utvrđeno da tamo ima ljudskih kosti. Ušće vrvi od leševa koji su tu doplovili Savom iz Jasenovca. Možda je nekoliko hiljada žrtava bilo i s drugih mesta. Zato sam pokrenuo inicijativu da se podigne spomen-obeležje – navodi Račić.

Istakao je da se u blizini nalazi još jedna grobnica, kod Ratnog osrtva, koja je nastala po istom principu, sahranjivani su leševi stradalih u novosadskoj raciji.

SPC dozvolila da sve slave budu mrsne tokom ratnih godina

Alek Račić kaže kako su mu poznate priče da je SPC ratnih godina napravila presedan da oni koji slave posne slave taj dan obeležavaju mrsnom hranom i bez ribe. Kao razlog takve odluke naveli su to da su ribe grickale tela pokojnika koja su plutala Savom, Dunavom i drugim rekama.

Istakao je da o stravičnim načinima ubijanja u Jasenovcu svedoče i kazani u kojima su se od tela logoraša pravili sapuni, koji su stizali čak i u Beograd.

Nemci su nekim Beograđanima davali tzv. sledovanja, pakete, u kojima je bio i taj sapun. Na njima je pisalo: “napravljen od leševa u Jasenovcu”.

Foto: Arhiva

Jedan od načina ubijanja u Jasenovcu je bio i kazan u kojem se od leševa pravio sapun

Akademik Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, nekadašnji profesor na Medicinskom fakultetu Svetog Vartolomeja u Londonu, forenzičar i antropolog govorio je o masovnoj grobnici kod Kule Nebojša, jer je sve video svojim očima.

Ne znamo ni imena žrtava koje su, kao ostrva leševa, plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca. Lično sam ih posmatrao, a izbacivala ih je voda na obale ove dve reke. Sahranjivani su na lokalnim grobljima bez ikakvih obeležja. Jedna takva masovna grobnica se nalazi pored Kule Nebojša u Beogradu. Sada više niko i ne zna da je tu masovna grobnica. Mnogo leševa je bilo i na vrhu Ratnog ostrva, to je naša komisija ustanovila – ispričao je Živanović.

Živanović je, takođe, bio član državne komisije koja je 1964. godine utvrdila da su u sistemu ustaških logora sistematski uništavani Srbi, Jevreji i Romi, kao i njihove porodice i potomstvo.

Komisija čiji sam član bio možda i ne bi započela rad da nije bilo pritisaka porodica ubijenih, ali i boračkih udruženja. Bili su to dani pakla, za nas u komisiji koji smo iz grobnica vadili dečje lobanje.

Foto: Arhiva

Sistematski su uništavani Srbi, Jevreji i Romi, kao i njihove porodice i potomstvo

Sakrivanje dokaza

Kako Živanović tvrdi, sve je činjeno da se od javnosti sakriju dokazi.

Čuvajući tajnu Jasenovca, Tito nije štedeo tuđe živote. Tajna jeste u masovnoj grobnici ispod Kule Nebojša. Ali je tajna i u jednom institutu u Srbiji, u kojem se čuvaju dva sanduka sa dokumentacijom žrtava koje su na obalu izbacili Dunav i Sava. A jedna od tih tajni je i snimak američkih pilota koji se čuva u Edinburgu, na kom se vidi da se masovna grobnica umorenih jasenovačkih žrtava, na potezu Donje Gradine, sada u Republici Srpskoj, proteže na šesnaest kvadratnih kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Antonije

pre 1 godinu

Znalo se ali se ćutalo.Pokojni Predrag Ristić, poznatiji kao Peđa Isus, je imao i fotografije i spominjao je iste lokacije.Više puta je inicirao da se na tim lokacijama izgradi spomen obeležje ali vlast nije pokazivala interesovanje.U govoru posle opela na Novom groblju,pokojni Amfilohije Radović je i o tome govorio i Predragovom sinu Savi preneo u amanet da nastavi tamo gde mu je otac stao.

miro

pre 1 godinu

Ustaše će jednog dana i to vrlo brzo da nestanu.Danas oni imaju kako od zlikovaca iz Vatikana tako i od Švaba fašista.U nji je usađen ogroman strah od osvete i istrebljenja. Prvi put su se spasili glupim potezom A Karađorđevića a drugi put dovođenjem ustaše Josipa Broza koji je na sve moguće načine štitio a pojedine postavio na istaknuta mesta u državi ( Bakarić ) .

zora

pre 1 godinu

Kakav bolesnik treba da budes kad se nakon pokolja slikas uz gomilu mrtvih sa osmehom na licu?Zamislite samo kakve gene su nasledili potomci ovih zveri, i nemojte se cuditi sto bi nas i danas klali.

Djordje

pre 1 godinu

Moj otac je vadio leseve iz Dunava. To su radili tako sto su cakljama kacili leseve i camcima ih vukli do obale. Na stotine dnevno. Tokom noci su svi lesevi bili zakopavani u masovne grobnice kod Nebojsine kule.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set