• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

30.07.2022

07:00

NOVI PONOS PRESTONICE! POČINJU RADOVI NA NOVOJ ŽELEZNIČKOJ STANICI! Završetak 'Prokopa' 2024.!

Beograd

NOVI PONOS PRESTONICE! POČINJU RADOVI NA NOVOJ ŽELEZNIČKOJ STANICI! Završetak 'Prokopa' 2024.!

Podeli vest

Radovi na budućoj glavnoj železničkoj stanici "Beograd centar" u Prokopu počeće 8. avgusta, a planirano je da sve bude završeno početkom 2024. godine

Ovaj moderni kompleks kakav nemaju ni mnogo razvijenije zemlje prostiraće se na 74.941 kvadratu. O kolikom projektu je reč govori i činjenica da će se stanica prostirati na površini veličine šest fudbalskih igrališta!

Centralni hol

Pored deset koloseka kojima će saobraćati brzi vozovi, putnici i posetioci uživaće i u brojnim kafićima, restoranima, najmodernijem tržnom centru...


Centralni deo nove stanice biće glavni hol od čak 5.650 kvadrata. Kompleks će sadržati još osam dodatnih zgrada za poslovni i komercijalni sadržaj. Buduća stanica imaće ambulantu, vatrogasnu službu i kol-centar. Novi poslovni prostor dobiće Turistička organizacija Beograda i "Er Srbija". U okviru stanične zgrade, kroz koju će prolaziti 40.000 putnika dnevno, naći će se i specijalni koridori za putnike, dve čekaonice, dva info-pulta i 15 šaltera, dok će na dva mesta biti postavljeni automati za elektronsku prodaju karata.

Brojke

*74.941 kvadrat imaće železnička stanica "Prokop"

*5.650 kvadrata imaće imaće centralni hol

*10 koloseka

*6 perona

*890 parking mesta

Uz sam kompleks gradiće se i garaža sa 540 mesta, a oko samog objekta biće dodatnih 350 parking mesta na otvorenom (pogledajte grafiku).

Modernizacija

Ministar građevine Tomislav Momirović kaže za Informer da će "Prokop" biti najmodernija železnička stanica u čitavom regionu.

- Još od 1945. godine postoje tendencije i ideje da se formira nova železnička stanica u Beogradu, a od 1971. godine se gradi železnička stanica "Prokop". U prethodnih nekoliko godina realizovali smo velike investicije na osnovnoj železničkoj infrastrukturi kako bismo udarili što bolje temelje daljoj modernizaciji železničkog sektora u Srbiji - kaže on, i dodaje:

- Novi objekat glavne železničke stanice neće biti samo klasična stanica, već novi urbani centar Beograda. Nakon kompletne izgradnje "Prokopa", a tu govorimo o periodu kraćem od dve godine, formiraće se novi poslovni i rezidencijalni centar u samom centru Beograda.

Kao strateški partner za izgradnju nove zgrade glavne stanice izabrana je bugarsko-holandska kompanija "Relvej siti Beograd", ćerka firma Holdinga "PSP Farman" u vlasništvu srpskog privrednika Branislava Grujića.

Šta će sve biti u "Prokopu"

* elektronski automati za prodaju karata

* kafići i restorani

* suvenirnice

* menjačnice

* ambulanta

* vatrogasna služba

* kol-centar

* čekaonice

* šalter za prodaju avionskih karata

* šalter TOB

* garaža

* tržni centar




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set