• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2022

14:25

Otvorena konferencija ISATECH na Mašinskom fakultetu u Beogradu

informer.rs

Beograd

Otvorena konferencija ISATECH na Mašinskom fakultetu u Beogradu

Podeli vest

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu danas je otvorena međunarodna konferencija pod nazivom ISATECH (International Symposium on Aircraft Technology, MRO & Operations)

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu danas je otvorena međunarodna konferencija pod nazivom ISATECH (International Symposium on Aircraft Technology, MRO & Operations).

Tema ove trodnevne konferencije je aeroinženjerstvo, najnoviji trendovi u oblasti aviomehanike kao i inovacije u oblasti vazduhoplovnog inženjerstva. Kao internacionalni, multidisciplionarni simpozijum, Isateh nastoji da sve učesnike konferencije upozna sa svim novitetima na polju dizajnirnja letelica, optimizacije trošenja goriva, smanjenja zagađenja vazduha i bezbednosti letova.

Konferenciju su između ostalih otvorili Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Alper Čabuk, zamenik rektora Tehničkog univerziteta u Eskišeriju (Turska), Maks Plecer sa Univerziteta Dejvis u Kaliforniji i Željko Božić sa Univerziteta u Zagrebu, direktor narednog izdanja Isateha 2023. godine. 

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ističe da je ova konferencija, čiji je domaćin fakultet, dokaz da je Srbija prepoznata kao zemlja sa zavidnom snagom u oblasti vazduhoplovnog inženjerstva. “Opšte je poznato da studenti Univerziteta u Beogradu stiču izuzetan stepen znanja i veština, i da su svi oni vodeći stručnjaci u svojim oblastima širom sveta. Ovakvim konferencijama povezujemo se sa kolegama širom zemaljske kugle i delimo naša znanja i iskustva, koja nam mogu biti samo od koristi u daljem radu bilo profesora na fakultetu, bilo studenata na svojim redovnim i postdiplomskim studijama ili u njihovim poslovima. Naši mladi ljudi su hrabri inovatori, imaju izuzetan potencijal i siguran sam da svojim radom i naučnim znanjem mogu doprineti i globalnom razvoju vazduhoplovnog inženjerstva”, kaže Popović.

Tokom dva dana, na konferenciji će izlagati i istaknuti stručnjaci sa univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, Velike Britanije, Rumunije, Holandije ali i istaknuti privrendinici i predstavnici kompanija iz regiona. “Isateh je još jedna sjajna prilika za povezivanje nauke i privrede i izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo sjajan odziv i akademske zajednice i kompanija. Svi treba da shvatimo da su napredne tehnologije poprilično daleko odmakle, i da rad  sa studentima moramo prilagoditi aktuelnim kretanjima inovativne privrede, kako bi budući inženjeri bili spremni za budućnost. Mašinski fakultet je sjajan primer o čemu svedoče svi uspesi naših diplomaca koji su lideri u svojim poslovima nakon fakulteta”, ističe Popović.

Konferencija Isateh otvorena je danas i trajaće do petka, u hibridnom formatu. Podeljena je u 9 celina, među kojima su neke posvećene avioindustriji, studentima i panel diskusijama. Podsetimo, katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu krajem prošle godine 90 godina od svog osnivanja. Mašinski fakultet je inače jedina institucija na Balkanu koja školuje visokostručne kadrove u oblasti vazduhoplovstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set