• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.06.2023

18:22

FANTASTIČNE LEGENDE I TAJNE Znate li kako su delovi Beograda dobili ime? Konjarnik, Zvezdara, Trošarina, Topčider - svako krije neobičnu istoriju

Printscreen You Tube / Facebook

Beograd

FANTASTIČNE LEGENDE I TAJNE Znate li kako su delovi Beograda dobili ime? Konjarnik, Zvezdara, Trošarina, Topčider - svako krije neobičnu istoriju

Podeli vest

Miloš Vojinović, srpski istoričar, na Tviteru nas je podsetio kako su beogradski krajevi i opštine dobili svoje nazive.

Možda živite u nekom od ovih krajeva, a nikada se niste zapitali po čemu ili po kome je to naselje dobilo ime? Za početak, pogledajte mapu našeg istoričara i kako to "izgleda na papiru".

 

 

Čukarica, Trošarina

Od davnina je Srbima jedna od najvažnijih društvenih institucija kafana – pa Lion, Slavija, Lipov lad, Careva ćuprija, Gospodarska mehana duguju svoje ime nekadašnjim lokalima u kojima su se Beograđani rado susretali. Stojko Čukar, jedan od kafedžija, u amanet je ostavio svoje ime utkano u čak dva naselja, to su Čukarica i Čukarička padina.

Zanimljivo je da se njegova kafana nalazila u blizini jedne od trošarina. Trošarina je bilo mesto gde su gradski službenici merili koliko robe seljaci unose i koliko iznose iz grada, da bi im odredili koliko takse da plate na prodatu robu. Jedna od tih stanica je bila gde je danas Trošarina, odnosno Voždovac, piše Vojinović.

Foto: Infrormer DN

Hipodrom, jedno od omiljenih mesta građana... I pripada opštini Čukarica

Topčider, Terazije, Tašmajdan

Duga vladavina Osmanlija ostavila je neizbrisiv trag u Beogradu – nekoliko naselja nosi ime koje potiče iz turskog jezika. Vojinović otkriva da je Topčider dobio ime po reci, a reka imenovana tako jer su tu nekada Turci držali vojsku i topove. Topčider bi trebalo da znači mesto gde ima topova. Sama reč top je turcizam. Terazije su dobile ime po velikim česmama koje su se nekada tu nalazile, a Turci su te velike česme zbog njihovog izgleda zvali “terazije za vodu”. Tašmajdan je turski naziv za kamenolom.

Foto: Beograd nekad, Stari Beograd, Beograd koga više nema/facebook

Stara slika Beograda, Terazije

Žarkovo

Posebno je lepa i fantastična legenda o nastanku imena Žarkovo. Naselje je nastalo u 18. veku, a ime je dobilo po junaku Žarku koji je ubio zmaja. Mesto gde je zmajeva glava pala na zemlju je danas Zmajevac, a mesto na koje je pao rep je Repište. Bele vode su mesto na kojem je po legendi potekla krv čudovišta.

Julino brdo

Baba Jula, žena koja je pomagala Karađorđu i njegovim ratnicima, danas u Beogradu ima svoje naselje – Julino brdo.

Kneževac i Marinkova bara

Istoričar piše kako je najviše naselja dobilo imena po nekom znamenitom vlasniku zemlje. Tako je Kneževac dobio ime po tituli knez. Iako danas pod knezom mislimo pre svega na vladarsku titulu, pre Prvog ustanka sela imaju svoga kneza, koji je bio izabrani predstavnik naroda. I Voždovac je dobio naziv po tituli – vožd, koja zapravo znači vođa.

Marinko Marinković je bio avalski knez, prema kome je imenovano naselje Marinkova bara. Ruža Kanar je posedovala najveći deo zemlje gde se danas nalazi Kanarevo brdo.

Banovo brdo

Banovo brdo je dobilo ime po Matiji Banu (1818-1903), Srbinu katoliku iz Dubrovnika koji je prvi imao letnjikovac i zemlju u ovom delu grada.

Da li bi bilo Jugoslovena da nije bilo Matije Bana?

Kuća Matije Bana stradala je 1914. godine tokom austrijskog granatiranja prestonice. O životu beogradskog književnika i vospitatelja ostalo je ono što je, kao član Srpske Kraljevske Akademije, sam o sebi zapisao.

Znalo se i da mu je supruga Margarita poreklom bila Grkinja, a starija kći, Poleksija Todorović, postala je cenjena srpska slikarka.

Matija Ban preminuo je u dubokoj starosti, 1903. godine u Beogradu. Dok su prestoničko naselje njegovim prezimenom prozvali drugi Beograđani, srpski pisac je još za života sam kovao svoje izraze.

Još davne 1835. godine, u jednoj njegovoj pesmi je zapisana reč Jugosloven. Pisac ju je tada upotrebio po prvi put, oslovljavajući tako onoga ko bi pripao ujedinjenim narodima Južnih Slovena.

Gotovo dva veka kasnije, ovaj termin ostao je i u svakodnevnom rečniku svakog Jugoslovena.

Jevremovac, Cvetkova pijaca

Deo oko botaničke bašte, imenovan po gazda Jevremu, dedi kralja Aleksandra Obrenovića, danas je poznat kao Jeveremovac. Cvetkova pijaca je to ime dobila jer se nalazila na posedu Cvetka Jovanovića. Pašino, odnosno Lekino brdo takođe svoje ime duguje istorijskim ličnostima. Paša je bio Sulejman paša iz Karađorđevog vremena, a Leka je niko drugi do Aleksandar Ranković, piše Vojinović.

Foto: Printscreen youtube

Cvetkova pijaca davnih godina

Medaković

Naselje Medaković ime je dobilo po Miloradu Medakoviću, istoričaru i novinaru.

Znate li priču o stradanju Dorćola?

U vreme kada je Beograd bio glavni grad Srbije u vreme despota Stefana Lazarevića, na području današnjeg Dorćola se nalazi severno podgrađe, prema reci Dunav. Samo ime Dorćol znači raskrsnicu četiri ulice, a odnosi se na raskrsnicu ulice cara Dušana i ulice Kralja Petra, odnosno Dubrovačke. Reč potiče iz turskog jezika - "dort" znači četiri, a "jold" put. 

Ovo je priča o nastanku imena kraja iz srca najstarijeg gradskog jezgra, a da li ste nekada videli kako je Dorćol izgledao posle stradanja od ruke Nemaca? 

Vojinović se pobrinuo da i to dočara, pa je na svom Tviteru objavio i davnu sliku starog Dorćola. Fotografiju su snimili Nemci iz vazduha, 1941 godine. Srednja fotografija prikazuhe stradanje Dorćola tog maja, pomenute godine.

 

 

Zvezdara

Mnogi već znaju da je opština Zvezdara naziv dobila po srpskoj reči za opservatoriju. Upravo na Zvezdari se nalazi kraj sa poznatom pijacom Đeram, a to je i nekada bila mesna pijaca je imala rampu koja je podsećala na đeram - sprava koja vadi vodu iz bunara.

Čubura, Konjarnik, Crveni krst

Zanimljivo je kako se ustalilo ime Čubura – lokalni Romi su pokušavali da uz pomoć buradi uvek imaju čistu vodu – za bure su koristili reč učoburo, otkriva Vojinović. 

U Konjarnik su se nakon Ruske revolucije doselili Kalmici, mongolski narod iz Rusije, koji je bio izuzetno vičan sa konjima, pa je naselje ponelo ime po njima.

Naselje Crveni krst ime dobija prema Vozarovom krstu, krstu koji je Dimitrije Vozarević 1847. podigao nedaleko od Mileševske ulice, misleći da je na tom mestu spaljen Sveti Sava.

Foto: printscrenn

Grafit u Čuburskom parku

Tošin bunar, Cerak

Ulica Tošin bunar ime duguje bogatom Zemuncu Teodoru Apostoloviću koji je tu napravio bunar.

Ima naselja koja su imena dobila po prirodnim karakteristikama - na Ceraku se nekada nalazila prostrana šuma cera, a bilo je i vinograda. Mali mokri lug je pridev mokar dobio jer je bio bogat vodom. U tursko vreme Beograd se i odatle snabdevao pijaćom vodom.

Senjak, Braće Jerković, Labudovo, Petlovo i Zeleno brdo

Na Senjaku se skupljala velika količina sena, dok je Kotež naziv dobio po francuskoj reči "cottage", a trebalo je da bude elitno naselje, što ipak nije postao.

Najzad, Vojinović ukazuje da dosta naziva potiče iz vremena SFRJ. Naselje Braće Jerković je ime dobilo po Dušanu i Nebojši Jerkoviću, partizanima i učiteljima nastradalim 1941. tokom bitke za Kadinjaču.

Skojevsko naselje je dobilo ime po Savezu komunističke omladine Jugoslavije. Slično važi i za Učiteljsko naselje i Profesorsku koloniju.

Labudovo, Petlovo i Zeleno brdo su, kako piše istoričar, bila zgodna imena za naselja u doba Jugoslavije, kao i Sunčeva padina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set