• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.01.2015

16:31

KRAGUJEVAC I dalje nepoznato kako su se torte s deponije našle u prodaji

Društvo

KRAGUJEVAC I dalje nepoznato kako su se torte s deponije našle u prodaji

Podeli vest

Policija i inspekcija još utvrđuju kako je deo od 18.432 torte, koje su zbog neispravnosti trebale biti uništene, završio na novogodišnjim trpezama Kragujevčana koji su ih kupili na gradskim pijacama i na improvizovanim tezgama ispred super marketa.

Zbog ovog skandala hitno je zasedalo Gradsko veće, ali se još uvek ne zna koliko je, od 24. decembra do subote, prodato i pojedeno torti koje su se prodavale po ceni od samo 100 dinara. takođe, nepoznato je ko je i kako organizovao njihovu distribuciju, navodi portal radija Slobodna Evropa.

Kragujevačka firma, koja se bavi proizvodnjom torti, po nalogu sanitarne inspekcije obratila se Komunalnom preduzeću “Čistoća“ sa zahtevom da se 18. 432 torti transportuju na gradsku deponiju i na njoj, po važećim propisima, unište. 

Nikolić: Imamo snimak

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, izjavio je u nedelju da je informaciju o neispravnim tortama koje su se, umesto da budu uništene, našle na sivom tržištu, dobio sasvim slučajno tek 2. januara u večernjim satima.

- Sada imamo i snimak bezbednosnih kamera sa deponije na kojima se jasno vidi da hladnjačatransportnog preduzeća još uvek nije napustila deponiju, dok u isto vreme kamion Čistoće odvozi torte van kruga preduzeća. Nakon toga, iz kruga izlaze i privatna vozila što jasno pokazuje da je reč o organizovanoj akciji, da su izvršioci znali za isporuku - kaže Nikolić dodajući da je reč je o 32 palete odnosno 13 tona torti.

Prema njegovim navodima, još se ne zna tačno koliko je torti izneto sa deponije, jer su po papirima sve uništene.

Prema rečima Dejana Raonića, direktora tog preduzeća, zbog propusta u proceduri, torte nisu završile na đubrištu,već su se našle u nelegalnoj prodaji na pijacama i ulicama Kragujevca.

- Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, ne bi se ni znalo šta se dogodilo. Zbog pregleda snimaka nadzornih kamerai prikupljanja izjava zaposlenih, kao i zbog praznika izgubili smo nekoliko dana, jer nismo mogli proizvoljno da kažemo šta se i kada desilo - kaže Raonić.

Kupac bio iz Nemačke

Prema nezvaničnim informacijama, iz firme koja se bavi izvozom torti na tržište Evropske unije i Rusije, kupac iz Nemačke naručio je dva kontingenta od ukupno 40.000 torti po ceni od tri evra, piše Slobodna Evropa. Prvi kontingent isporučen je odmah nakon proizvodnje, ali kupac nije preuzeo drugi kontingent pa su torte deponovane u kamion hladnjaču, gde su se pojedine, verovatno zbog slabijeg hlađenja, ubuđale.

Zbog toga su upućene na gradsku deponiju na uništavanje, ali je neko u tom preduzeću video šansu za dobru zaradu, pa su se one brzo našle na sivom tržištu.

Iako do sada u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nisu evidentirani slučajevi trovanja, doktorka Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvo upozorava na opreznost.

- Ako je neko od naših sugrađana kupovao ove proizvode i davao ih deci ja molim za opreznost i pažnju. To nikako ne smemo raditi. Moramo biti savesni i voditi računa o sopstvenom zdravlju - kaže Damnjanović.

U tržišnoj inspekciji u nedelju nije bilo nikoga ko bi odgovorio kako se tako velika količina neispravnih prehrambenih proizvoda, malte ne, na svakom ćošku, danima prodavala pred očima nadležnih službi, a izostalo je i objašnjenje ko i kako kontroliše postupak uništavanja namirnica čija upotreba može biti opasna po zdravlje ljudi.

Gradsko je formiralo Komisiju koja će ispitati ovaj slučaj, a s obzirom da su prekršene sve procedure u komunalnom preduzeću “Čistoća“ suspendovano je 18 radnika, za koje se sumnja da su učestvovali u ovoj nelegalnoj raboti, a protiv njih će biti pokrenute i krivične prijave.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija