• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

12.01.2015

11:04

Lanac brze hrane "Karibik pica" u Srbiji više zaradio od "Meka"

Društvo

Lanac brze hrane "Karibik pica" u Srbiji više zaradio od "Meka"

Podeli vest

Na tržištu brze hrane u Srbiji sve je moguće, pa i to da jedan fast-fud "Karibik pica", posle svega nekoliko godina poslovanja, zaradi više od čuvenog "Mekdonaldsa"!

 

Picerije drže tri brata Brkljač iz Novog Sada, koji se retko pojavljuju u javnosti

 

Tako su restorani brze hrane "Karibik pica" 2013. godine imali profit 1,38 miliona evra, dok je "Mekdonalds", koji na domaćem tržištu posluje 26 godina, inkasirao 1,25 miliona evra. Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR), "Karibik" je uspeo da prešiša čuveni američki lanac brze hrane za tačno 126.666 evra.

Zanimljivo je da je ova firma za samo dve godine udvostručila profit. Prema informacijama sa sajta APR, "Karibik" je 2011. godine imao dobit od 601.608 evra, sledeće godine od oko 889.400 evra, da bi u 2013. njihov profit narastao na čak 1,38 miliona evra!

 

Bez fotografija

Ovaj lanac brze hrane, inače, drže Novosađani, braća Milan, Mladen i Milorad Brkljač. Kako saznaje Informer, njihova porodica je pre oko 20 godina otvorila piceriju "Karibik", jednu od prvih u tom gradu, a potom još tri restorana.

- U posao sa fast-fudom braća Brkljač kreću u aprilu 2009. godine. Po početnim slovima svoga imena osnivaju firmu "MMM pica grup", pod kojom posluje brend "Karibik pica". Iako zarađuju milione, Brkljači nisu poznati široj javnosti.

Oni se retko pojavljuju na javnim događajima, izbegavaju medije i ne slikaju se - naglašava izvor Informera.
Braća Brkljač prve lokale "Karibik pica kat" (pica na parče) otvaraju po Novom Sadu, da bi posao ubrzo proširili i u Beogradu, gde već imaju ispostave na ekskluzivnim mestima u centru grada. Kako je tačno braći Brkljač, vlasnicima "Karibik pice", pošlo za rukom da naprave ovakav bum ostaje nejasno, pošto ni posle mnogobrojnih poziva nisu želeli da odgovaraju na pitanja naših novinara.

Pljušte pare

S druge strane, u kompaniji "Mekdonalds" tvrde za Informer da su oni najveći lanac restorana u Srbiji i da zapošljavaju više od 800 ljudi.

- Mi primenjujemo najstrože svetske standarde kvaliteta hrane. Upravo zato su i naši troškovi takvi da se ne mogu porediti sa drugim kompanijama na ovom tržištu. Zbog globalnih standarda, koje kao franšiza ispunjavamo, adekvatna poređenja na srpskom tržištu nisu moguća - objašnjavaju u ovom popularnom lancu brze hrane.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku ističe da se samo na beogradskom tržištu hrane obrne između 650 i 700 miliona evra godišnje.

- Pored "Mekdonaldsa", kao najpoznatijeg lanca brze hrane, tu se računaju hamburgernice, pekare i svi ostali lokali u kojima može da se, takoreći, "pojede s nogu". U fast-fudu najviše se hrane mladi između 20 i 30 godina, zatim tinejdžeri, a najmanje penzioneri - kaže Rajić.

"Rat" sa "Big picom" na beogradskom tržištu?
 

Branko Pantelić

Pored "Karibika", veliki prodor u Beogradu napravio je još jedan lanac brze hrane, "Big pica". Oni su za samo godinu dana otvorili desetak lokala na atraktivnim lokacijama u prestonici. Vlasnici "Big pice" su deca Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, nekadašnjih vlasnika čipsa "Marbo".  Miloš Jovanović, Ivona i Marko Milovanović počeli su ovaj posao, ali je zanimljivo da su prvo ponudili saradnju "Karibiku".

- Vlasnik "Karibika" je u startu prihvatio da spoje biznise. Međutim, kasnije je tražio basnoslovnu sumu da bi sa njima započeo saradnju. "Big pica" počinje samostalno da radi, a odnosi među njima se zaoštravaju. Namerno otvaraju lokale jedni pored drugih i otvoreno vode "rat" - priča naš izvor.

Direktorka marketinga "Big pica" Sonja Delibašić ipak kaže da nisu u svađi sa "Karibikom" i da su oni lideri u Beogradu.
- Imamo 11 lokala i prvi smo uveli dostavu pice za najkasnije 30 minuta. Sada nas mnogi kopiraju - ističe Delibašićeva.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija