• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

16.01.2015

11:26

"Tenis" otvara pet farmi svinja i ulaže 100 miliona evra

Društvo

"Tenis" otvara pet farmi svinja i ulaže 100 miliona evra

Podeli vest

Najveći proizvođač mesa u Evropi, nemački "Tenis", početkom maja 2015. krenuće u gradnju pet farmi svinja u Vojvodini, saznaje Informer! U taj posao uložiće više od 100 miliona evra.

Prema našim informacijama, za sada je izvesno da će neke od farmi biti napravljene u Bačvanskom regionu.

Strateški značaj

- Svakako je najvažnije što će "Tenis" od naših dobavljača uzimati meso i po svojim visokim standardima ga praviti za domaće potrebe. I ne samo to, već i za izvoz u 86 zemalja u kojima ova nemačka kompanija posluje - tvrdi naš sagovornik.

Delegacija "Tenisa" juče je boravila u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde se razgovaralo o realizaciji ovih poslovnih planova. Naime, dogovoreno je da će ovo nemačko preduzeće do kraja nedelje osnovati kompaniju u Srbiji.

Predstavnik ove firme Ulrih Greve istakao je da nakon toga predstoje velika ulaganja u farme svinja, pogone za proizvodnju stočne hrane, a kasnije i u fabriku za preradu mesa po standardima "Tenisa".

- Meso će se praviti za domaće, regionalno i svetsko tržište. Jedan od naših strateških ciljeva je saradnja sa dobavljačima iz Srbije i prenos znanja srpskim proizvođačima - izjavio je Greve.

Po oceni Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, investicije ove kompanije od strateškog su značaja za oporavak domaće stočarske proizvodnje.

- Sa ovom investicijom doći će do jačanja konkurentnosti srpske poljoprivrede, uključivanje naših proizvođača u "Tenisov" lanac i povećanja srpskog izvoza. Farme i pogoni "Tenisa" postaće reprezentativni model po kome se grade objekti i postrojenja u Srbiji - rekao je Čadež.

Dogovor u septembru

Sastanku u PKS prisustvovali su i Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja, kao i predstavnici Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Inače, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je 27. septembra 2014. proizvodni lanac kompanije "Tenis" u Nemačkoj. Ova firma je tada i izrazila zainteresovanost za pokretanje proizvodnje u Srbiji.

Ševarlić: Značajan proizvođač mesa

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić smatra da stranci dobijaju "bolji status u odnosu na domaće proizvođače", što nije dobro.

- Nema dileme da je nemački "Tenis" značajan i relevantan proizvođač mesa u Evropi. Ipak, tek kada vidimo detalje tog dogovora, možemo da pričamo da li je on povoljan za nas - pita Ševarlić.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija