• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stojadinović

27.02.2015

11:47

ČETNICI I PARTIZANI I DALJE RATUJU Haos zbog suđenja đeneralu Draži (FOTO/VIDEO)

Društvo

ČETNICI I PARTIZANI I DALJE RATUJU Haos zbog suđenja đeneralu Draži (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Uoči nastavka postupka za rehabilitaciju đenerala Dragoljuba Mihailovića ispred Palate pravde došlo do verbalnog sukoba pristalica SRS Vojislava Šešelja i članova SUBNOR. Veliki broj policajaca za sada uspešno razdvaja suprotstavljene strane

Ispred Palate pravde oko 11.30, uoči nastavka postupka za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, đenerala Dragoljuba Mihailovića, koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu, okupile su se pristalice SRS Vojislava Šešelja s jedne strane i članovi SUBNOR s druge.

Zoran Sinko

Sukobljene strane razdvajaju jake policijske snage, koje su osim ispred zgrade Palate pravde u Beogradu, raspoređene i po okolnim ulicama.

Zoran Sinko

Na platou se pojavio i sam Vojislav Šešelj praćen povicima: "Vojo, vojvodo", dok subnorovci skandiraju: "Ustaše i četnici zajedno ste bežali".

Šešelj je u zgradu suda ušao sa nekoliko članova SRS.

Zoran Sinko

Ravnogorce, koji glasno pevaju stare četničke pesme " od Topole, pa do Ravne gore", "Ko to kaže, ko to laže" i uzvikuju "Živeo đeneral Draža", "Živeo kralj" i "Živ je Draža dok je radikala", pokušavaju da nadjačaju "partizani", koji viču: "Streljaj, postroji, da četnik ne postoji" i "Idite na Adu, da tražite Dražu"...

I dalje traje prepucavanje "četnika" i "partizana". Momci sa šajkačama i kokardama skandiraju "Bando crvena", mladi komunisti im uzvraćaju sa "Mi smo banda crvena"...

Oko 13.00 "komunisti" su se mirno povukli sa "bojišta", dok su "četnici" ostali na platou ispred Palate pravde, kao i policajci koji motre na njih.

Pogledajte video:

Postupak formalno kreće ispočetka

Postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, osuđenog 1946. godine za saradnju sa okupatorom i ratne zločine, formalno je počeo ispočetka danas pred Višim sudom u Beogradu.

Kako je objasnio predsednik vanraspravnog veća sudija Aleksandar Trešnjev, ceo postupak se ponavlja jer je izmenjen sastav veća, te je neophodno ponoviti uvodna izlaganja i izvođenje dokaza.

Zastupnik predlagača zahteva za rehabilitaciju, profesor beogradskog Pravnog fakulteta Oliver Antić, zatražio je da se ne izvode ponovo dokazi koji su ranije tokom postupka izvedeni, nego da se zbirno pročitaju, o čemu je veće odbilo da se izjasni pre iznošenja uvodnih reči.

Zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića podneli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tanja

pre 9 godina

Tako je to sa ljudima kojima je znanje slabija strana, a o moralnim nacelima i kucnom vaspitanju da ne govorimo. Postoje posteni i neposteni, prijatelji i neprijatelji, covekoljupci i nosioci zla. Sve se to sazna citanjem istorijskih izvora, razgovorima sa akterima proslosti i, naravno, miloscu Bozjom da nam da razuma i razboritosti.Nije potrebno biti doktor nauka da bi saznao. Data nam je sloboda da biramo, ali nije sve na korist.

sumadija

pre 9 godina

Ne treba nas sutra,prekosutra cuditi ako niknu ulice Acif Efendije ili nekog ko je ucestvovao u novosadskoj raciji.Pustite istoriju na miru nemojte je silovati...

djo

pre 9 godina

jadan smo mi narod u porama nam je komunizam i udba jos vlada srbijom srbi osvestite se malo a drugo boje se da kad se dosjeji otvore ko je koliko pokrao od komunista i pobijo srpskog naroda bezboznici nije ni cudo sto se sve ovo desava bas nama jer smo u srzi zatrovani komunizmom

Vladimir

pre 9 godina

Samo bih voleo da neko objasni svrhu postojanja zastava sa likom Seselja ispred suda. Smatram da dosta dobro znam taj deo srpske istorije i nikada necu moci da povezem ideologiju pokreta Dragoljuba Mihailovica sa utopijom i primitivizmom koju u Srbiji propagira lik sa zastave.\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija