• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2015

20:51

STRUČNJACI SAGLASNI: Dobre vesti za kurs dinara, uskoro niže kamate na kredite!

Društvo

STRUČNJACI SAGLASNI: Dobre vesti za kurs dinara, uskoro niže kamate na kredite!

Podeli vest

Paket mera Evropske centralne banke (ECB), koji predviđa upumpavanje oko 60 miliona evra mesečno narednih 15 meseci, dovešće i do pada kamata na kredite u Srbiji, jefitinijeg zaduživanja naše zemlje u inostranstvu i pozitivno uticati na kurs dinara, izjavio je večeras predsednik Izvršni odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović

Petrović očekuje da će NBS, za razliku od prošle godine, u 2015. godini biti neto kupac deviza na međubankarskom deviznom tržištu, zbog očekivano veće ponude evra na tržištu, tako da će dinar biti stabilan ili u blagom slabljenju, što bi bilo korisno za privredu.

Petrović je na RTS-u rekao da će kapital u EU biti jeftiniji, bar prema najavama ECB, koja je najavila da će relaksirati monetarnu politiku Unije.

Po prvi put u evrozoni imamo negativnu mesečnu kamatnu stopu na bankarskom tržištu, jer jednomesečni euribor (dnevna referentna kamatna stopa na evro) je - 0,008 odsto, naveo je Petrović i objasnio da to znači da ako pozajmite novac nekome, onda ćete morati i još da mu platite za to što mu činite uslugu.

Tromesečni i šestomesečni euribor su danas jedva na nuli, tako da će sa daljim upumpavanjem novca u EU, kako je najavila ECB, očekuje se dalji pad kamata u evrozoni, rekao je Petrović i ocenio da će 85 odsto banaka u Srbiji, koje imaju većinski strani kapital, moći da snize kamate jer će kapital u evrima pojeftiniti.

To nije dobra vest za one koji štede u evrima u bankama, zbog nižih kamata, ali je dobra vest za preduzeća koja će na raspolaganju imati jeftinije bankarske zajmove za investicije i poslovanje, kazao je Petrović.

Srbija će imati i koristi od jeftinijeg evra zato što će moći da se zadužuje pod povoljnijim uslovima na inostranom tržištu, rekao je Petrović.

Što se tiče eventualnog pada bankarskih marži, Petrović smatra da takvo nešto nije moguće, jer je profitabilnost bankarskog sektora Srbije ubeđivo najniža u regionu, konstantno nekoliko godina unazad.

Profesor ekonomije i savetnik ministra za evropske integracije u Vladi Srbije Vladimir Krulj ocenio je, u istoj emisiji RTS, da je cilj mera ECB da se sa današnje deflacije do kraja 2016. stigne do inflacije od oko dva odsto i da se podstakne tražnja kroz rast investicija na teritoriji EU.

Mere ECB imaće pozitivan efekat i na Srbiju, jer ne treba zaboraviti da dve trećine našeg izvoza odlazi u zemlje EU, rekao je Krulj.

Efekti mera ECB trebalo bi da se osete najkasnije do kraja godine i tada bi, prema najavama, kurs dolara i evra bio izjednačen, rekao je Krulj i pojasnio da se najviše očekuje od rasta potrošnje u EU, usled jeftinijeg evra i rasta privredne aktivnosti, od čega će i Srbija imati ekonomske koristi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija