• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2015

15:02

PREDSTAVLJENA ASANŽOVA KNJIGA - "Kad je Gugl sreo Vikiliks"

Društvo

PREDSTAVLJENA ASANŽOVA KNJIGA - "Kad je Gugl sreo Vikiliks"

Podeli vest

Srpsko izdanje knjige "Kad je Gugl sreo Vikiliks" Džulijana Asanža predstavljeno je danas, a tom prilikom je rečeno da je knjiga pitka i da izaziva čitav niz interasantnih dilema te da tera na razmišljenje

- Knjiga je sjajna i kod Asanža je sjajno to što komunicira sa širokim krugom ljudi. Ne morate da imate čak ni izrazito znanje da bi ste razumeli šta on hoće da kaže - rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je naveo da svakom preporučuje da pročita knjigu dodajući da njen sadržaj nije samo pitak i zanimljiv već da izaziva čitav niz interasantnih dilema i tera na razmišljenja kako sa globalnog tako i sa našeg, konkretnog stanovišta.

- Mislim da je jako dobro da svi koji živimo u ovoj zemlji razmislimo šta to piše u nasim zakonima - rekao je Šabić dodajući da je pitanje koliko nas zapravo zna šta piše u zakonima i da li nam je to jasno.

Za Asanža kaže da sjajan, veliki, brilijantan čovek koji živi u skučenom prostoru iz koga ne može da izađe tri godine, ali može da pošalje poruke svojoj porodice i kolosalne poruke celokupnoj državi.

Možda je, kako kaže, i ideja da se drži u zatvorenom stanu kako bi mu se smanjila mogućnost da uradi ono što namerava, a što je u velikoj meri već uradio.

On navodi i da Asanž ne knjigom, već svojim delom ukazuje na robusan prostor koji je nekad bio privatnost.

Objašnjava i da je ambicija da se kontroliše pojedinac, države, odnosno da se uspostavlja potpuno nov kontekst u kom čovečanstvo funkcioniše na način na koji to odgovara nekom, nešto što sve normalne žive ljude mora da interesuje.

Stručnjak za IT pravo Žarko Ptiček kaže da je opšti utisak izvanredan kada se čita knjiga, s obzirom da za one koji su stručnim verzirani sama naracija ide pitko.

- Knjiga ima dodatnu vrednost zato što u svojim poprilično obimnim fusnotama daje objašnjenja pojedinih pojmova koji se u tekstu koriste. Sa nekog aspekta ovo može da bude veoma jednostavan, mali, udžbenik IT prava - rekao je Ptiček.

Reditelj Kokan Mladenović smatra da je knjiga treći čin jedne ozbiljne ljudske drame.

Smatra i da je "obrazac pobunjeničkog ponašanja koji izbija iz sve tri knjige veoma važan za sada i ovde".

- Ne čitam njegove knjige kao studije čoveka koji je tamo negde izolovan i bavi se nekim svetskim problemima, mislim da je to jedna velika platforma borbe u tri nastavka - zaključio je Mladenović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija