• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

03.09.2015

08:27

BRUKA! Autistična deca u srpskim školama moraju da uče dva jezika!

Društvo

BRUKA! Autistična deca u srpskim školama moraju da uče dva jezika!

Podeli vest

Deca s posebnim potrebama, koja boluju od autizma, Daunovog sindroma i drugih zdravstvenih poremećaja, od petog razreda moraju da pohađaju predmetnu nastavu, nemaju mogućnost da s njima rade logopedi i defektolozi, a ukinut im je i dnevni boravak!

- Moj sin ima 12 godina i do sada je išao u specijalnu školu, u kojoj su s njim radili defektolozi i logopedi, koji su mu mnogo pomogli. Međutim, na snazi je nov zakon i moje dete treba da pohađa predmetnu nastavu s redovnim nastavnicima. Takva deca ne razumeju te predmete, ne razumeju knjige iz kojih moraju da uče, a redovni profesori ne razumeju njih - kaže za Kurir Irena Živković iz Bora, čiji sin boluje od autizma.

Šta je autizam

- Razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije
- Javlja se u ranom detinjstvu, ne leči se i traje do kraja života
- Češće se javlja kod muškaraca
- Oboleli imaju problem sa učenjem i usvajanjem socijalnih veština
- Još uvek se ne zna šta ga tačno izaziva

- Lekari savetuju da s decom svaki dan radi defektolog, ali logopedi i defektolozi su im zabranjeni jer su napunili dvanaest godina ili ih nema u dovoljnom broju! - kaže očajna Irena.

Ona dodaje da ne razume ko je mogao da napravi takav zakon. S njom se slaže i Sonja Savić, direktorka specijalne škole „Vidovdan“ u Boru:

- Problemi su nastali još 2009. godine, kad su u specijalne škole uvedeni redovni planovi i programi, a s decom počeli da rade nastavnici fizike, hemije, istorije... Oni nisu osposobljeni za rad s decom sa smetnjama u razvoju i nije im lako. Ovu školu pohađaju i deca koja ne govore i koja imaju višestruke smetnje. Sada nas teraju da uvedemo i drugi strani jezik, a zamislite dete koje jedva govori srpski a treba da pohađa dva strana jezika. Ukinuli su nam dnevni boravak, koji je radio od 1971. godine.

Direktorka ističe da mora da smanji broj psihologa, pedagoga, logopeda i defektologa iako su potrebni u što većem broju.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija