• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.09.2015

10:24

POPOVI, GDE ĆE VAM DUŠA?! Gole sise i guze pred Belim anđelom!

Društvo

POPOVI, GDE ĆE VAM DUŠA?! Gole sise i guze pred Belim anđelom!

Podeli vest

U crkvi manastira Mileševa, domu najpoznatije srpske freske - Belog anđela, redovno se organizuju venčanja na koja svatovi dolaze "obučeni" bez ikakvog poštovanja prema jednoj od najvećih pravoslavnih svetinja!


Nije retkost da devojke iz svatova ulaze u crkvu obučene kao da su pošle na neki splav, golih stomaka, isturenih grudi i u vrtoglavim mini suknjama. Dok ispred same crkve trešte trubači!

Strani turisti koji takođe često posećuju ovo mesto, jer je Beli anđeo nešto po čemu je Srbija poznata u svetu, doslovno su šokirani.

Oni u crkvu, kao i većina Srba koji u Mileševu dolaze da se pomole ispod ikone Arhanđela Gavrila, ulaze s poštovanjem, muškarci obavezno u dugim pantalonama, a žene u dugim suknjama ili pantalonama i sa pokrivenim ramenima i sakrivenim dekolteima.

Jasno je da manastir mora da ima prihode od pomenutih svadbi i veselja, ali da li je i koliko vredan ovakav odnos prema svetinji. Odgovor na ovo pitanje trebalo bi da daju najviše crkvene vlasti.

Simbol svekolikog mira

Public

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Na slici je prikazan Arhanđel Gavrilo obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća.
Prvi satelitski prenos video signala 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 8 godina

I ko da kaze nesto? Crkvene vlasti??? Ma hajte molim vas! Pa i oni su poceli samo da broje pare, ko vise ima, ko bolji auto vozi itd. itd..... A sramota je velika. Sta ce svatovi u manistiru, mestu dusevnog i fizickog mira i molitve? Ko je to mogao da dozvoli? Pa STARESINA manastira pa na gore po hierarhiji. Tuzno, tuzno...

Pop

pre 8 godina

Pavle, nemoj da pricu o crkvi idealizujes samo kroz mir i molitvu.Kao prvo Hristos je rekao da se radujemo i veselimo jer se i On raduje kada se mi radujemo.To znaci da je i u crkvi dozvoljen smeh i radost a ne samo tuga i zalost kao sto ti idealizujes....I pomoli se Bogu za to sto osudjujes crkvene velikodostojnike da ti oprosti....

arso

pre 8 godina

"Što golije to bogu milije" komentar jednog sveštenika, još davno u manastiru Morača.

Igor

pre 8 godina

Чија душа? Па терет носи то дупе непокривено. Ако неко саблажњава својим поступком, тај је једини актер лошег. Нити је светиња мања нити ће шта изменити. А свештенство може свакако оштрије да се постави, онако како је то и предвиђено. Па ни у јеб. банку не можеш у шорцу и као на плажу а у светињу да и не говорим.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija