• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2016

15:38

DROBNJAK: Putarina skuplja za 10 odsto!

Društvo

DROBNJAK: Putarina skuplja za 10 odsto!

Podeli vest

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak navodi da je Vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća za 10 odsto i da očekuje da će se to dogoditi do kraja januara.

Zoran Drobnjak je rekao Tanjugu da predlog za povećanje putarine treba prvo da odobri Nadzorni odbor Puteva Srbije i da će zatim biti prosleđen  Vladi na usvajanje.

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, Drobnjak je napomenuo da su Putevima Srbije potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva.

Drobnjak očekuje da će zahvaljujući poskupljenju od 10 odsto godišnji prihod od putarine biti uvećan za milijardu i po dinara.

- U Srbiji imamo oko 650 kilometara auto-puteva i samo za njihovo održavanje je potrebno godišnje oko tri i po do četiri milijarde dinara, ali nama je potrebno sigurno duplo više - naveo je Drobnjak.

Čelnik Puteva Srbije dodaje da to javno preduzeće prihod od putarine ne koristi samo za održavanje auto-putevlj već svih 15.000 kilometara državnih puteva.

- Naša putarina je najeftinija u Evropi, mi smo daleko jeftiniji i od Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bugarske. U Srbiji je cena putarine po kilometru samo tri centa, a u drugim državamo od pet do sedam centi po kilometru - rekao je Drobnjak i podsetio da putarina u Srbiji nije povećana od februara 2008. godine.

Drobnjak je naveo da je, na primer, u Hrvatskoj cena putarine veća oko dva i po puta i iznosi 8,5 centi po pređenom kilometru.

Drobnjak kaže da vožnja auto-putem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara tako da će povećanje biti svegta oko 70 dinara za 240 kilometara.

- Vreme je da se poveća putarina i to se neće odraziti na promet, s obzirom na povoljan geografski položaj Srbije. Takođe, mi Srbi volimo da stignemo što pre, tako da će se i dalje isto koristiti auto-put - rekao je v. d. Puteva Srbije.

Drobnjak je, takođe, rekao da je za uređenje kompletne mreže državih puteva u Srbiji potrebno oko tri do četiri milijarde evra i objasnio da u tu sumu ulazi i nastavak gradnje putnih koridora 10 i 11, kao i planirana izgradnja regionalnih auto-puteva Pojate–Preljina i Ruma–Novi Sad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

Potpuno ispravno imamo SVE najjeftinije u okruženju prvo ŽIVOT koji ne vredi ništa u Srbiji.

zabrinuti

pre 8 godina

zasto preskacete vazniju cinjenicu, a to je da imamo NAJGORI autoput u Evropi rupoa do rupe, a ti dizes putarinu, da bi vozaci i dalje kidali svoja kola na njemu sramota

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija