• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.01.2016

12:49

FIKSNI PREGAZILO VREME, Srbija se još ne da!

Društvo

FIKSNI PREGAZILO VREME, Srbija se još ne da!

Podeli vest

Odlazak fiksnog telefona u istoriju usled tehnološkog buma, trenutno koče nostalgičari i navika građana da imaju tu mogućnost

Prvo istorijsko "alo" u Beogradu rekao je Panta Mihajlović, savetnik Nikole Tesle, 14. marta 1883. godine i od tog dana fiksni telefon postepeno je osvajao prestonicu, ali i celu Srbiju. Danas se čini kao da se taj krug zatvara, dok nove tehnologije preuzimaju teren.

Prema podacima RATEL-a, broj korisnika fiksne telefonije poslednjih godina u blagom je padu, ali je zato saobraćaj u fiksnoj mreži tri puta manji nego pre 10 godina, što ukazuje da građani daleko manje koriste fiksni telefon, samo i dalje od njega ne odustaju. 

Generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk i sam, kaže, koristi ponekad fiksni telefon. 

- Trend smanjivanja će se nastavljati, ali mislim da će uvek postojati ljudi koji su naviknuti na fiksni telefon i upotrebljavati ga. Uvek će biti nostalgičara. I ja ponekad kada sam u kancelariji upotrebljavam fiksni telefon - rekao je on. 

Anketa

U Telenoru kažu da fiksni telefon u suštini nije neophodan, ali opstaje jer ga starija populacija ipak preferira. 

- U suštini vam ne treba, ali stariji, roditelji sa mlađom decom, ili naprosto ljubitelji, ponekad preferiraju staromodne telefone. Zato će fiksni biti u upotrebi bar još 10-ak godina - rekao je generalni direktor Telenora Srbija Uve Fredhajm. 

EPLOVI KORISNICI potrošili 20 milijardi dolara na aplikacije

Statistika RATEL-a je takva da je 2006. godine bilo 2,72 miliona korisnika fiksne telefonije, da se taj broj povećavao sve do 2010. kada ih je bilo najviše, 3,11 miliona korisnika, a od tada kreće pad.

- Poslednji naš podatak je da je krajem 2014. bilo 2,85 miliona korisnika. Međutim, verovatno ima veći broj građana koji plaćaju pretplatu ali povremeno koriste fiksni telefon, a tome u prilog govore podaci o saobraćaju, koji je u poslednjih 10 godina tri puta manji - rekao je direktor RATEL-a Vladica Tintor. 

- Verovato fiksni neće brzo da zamre, ali čak i da se to dogodi u narednim godinama, ne bi trebalo brinuti, to je samo znak tehnološkog napretka. Prirodno je da ta usluga bude prevaziđena drugim tehnologijama. Tako se i 'dajl ap' internet sada čini kao davna prošlost, a to uopšte nije bilo toliko davno - kazao je Tintor podvukavši da ne očekuje skoro "izumiranje" fiksne telefonije.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

Mene čude ovi iz Telekoma Srbije što ne razdvoje linije od fixnog telefona i interneta odmah bi ga ugasio koj' će mi. Mada je i ovako kao bajagi besplatan.

lolak

pre 8 godina

VIP i Telenor nemaju razvijenu fiksnu telefoniju u Srbiji. Stvarno nisu merodavni da tvrde koliko se koristi fiksna telefonija u Srbiji. Naravno da im je u interesu da tvrde da je zastarelo i da je treba ukinuti, jer bi tada svi bili prinuđeni da pređu u mobilnu telefoniju, a onda odoše cene mobilne telefonije gore. Oni što nas ubeđuju da treba prodati Telekom, stalno rade na tome da nas ubede da je fiksna telefonija zastarela i van upotrebe i da Telekom što pre treba prodati, stašno!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija