• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

25.01.2016

21:09

PROGLAŠENA EPIDEMIJA TRIHINELOZE U ČAJETINI! Devetoro u bolnici, među njima i troje dece!

Društvo

PROGLAŠENA EPIDEMIJA TRIHINELOZE U ČAJETINI! Devetoro u bolnici, među njima i troje dece!

Podeli vest

Zavod za javno zdravlje iz Užica prijavio je danas Institutu "Milan Jovanović Batut" epidemiju trihineloze na teritoriji opštine Čajetina

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Užicu usled zaraze trihinelozom trenutno je zbrinuto devetoro pacijenata, među njima i troje dece starosti od 12 do 15 godina, dok se oko 150 Čajetinaca, koji su pregledani od subote do danas popodne, vode kao sumnjivi na trihinelozu.

Svi oni jeli su meso od dve divlje svinje koje su zlatiborski lovci 29. novembra odstrelili u ataru sela Ljubiš. Od mesa, koje je dobilo veterinasku potvrdu da je ispravno, spravljana je kobasica i pršuta koju je jelo, procenjuje se, više stotina ljudi.

- Epidemija je prijavljena na osnovu prijava oboljenja sa infektivnog odeljenja. Mikrobiološki nalazi sedam od devetoro pacijenata su upućeni u Veterinarski zavod u Kraljevo i njihovu potvrdu očekujemo sutra - kaže za dr Aleksandra Andrić iz ZZJZ Užice.

Prijava epidemije, kaže ona, je zakonska stvar koja podrazumeva niz protivepidemijskih mera čije je sprovođenje počelo u petak. One podrazumevaju zabranu korišćenja spornog mesa, uklanjanje mesa od veprova koje do sada nije pojedeno, poziv svim koji su su jeli pršutu i kobasicu od divljih svinja da se jave lekarima radi postavljanja dijagnoze i lečenja.

- S obzirom da inkubacija maksimalno traje 45 dana i dalje ćemo sprovoditi pooštreni epidemiološki nadzor a nove pacijente možemo očekivati do kraja februara - objašnjava dr Andrić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Имал ко паметан..? Трихинелоза није - заразна болест..?! Ало људи... НЕ ЈЕДИТЕ СИРОВЕ ШУНКЕ И КОБАСИЦЕ - КУВАЈТЕ И НЕ БОЈ ТЕ СЕ ......Трихинела - кувањем меса, угине за 5 минута...!!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija