• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

27.01.2016

22:07

VERBIĆ: Naša deca maštaju o funkciji, ali ne matematičkoj već o onoj koja donosi pare!

Društvo

VERBIĆ: Naša deca maštaju o funkciji, ali ne matematičkoj već o onoj koja donosi pare!

Podeli vest

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Beogradu da naša deca više ne maštaju o zanimanju i životnom pozivu, već mašataju o funkciji i poziciji

- Postoji jedna drevna umetnost koju smo sasvim zanemarili, to je veština postavljanja dobrih pitanja, onih nezaboravnih pitanja čiji se eho čuje danima ili čak decenijama nakon što su izgovorena - poručio je Verbić na Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu. 

- Naša deca više ne maštaju da budu astronauti, arheolozi, lekari, detektivi, pisci, profesori, slikari, vatrogasci, kuvari... Maštaju samo da imaju dobru platu. Maštaju o poziciji ili funkciji, a ne i o zanimanju, školuju se za neki siguran posao, a ne za svoj životni poziv. Jesu li deca kriva? Ne, deca su ista kakva su uvek i bila - otvorena, znatiželjna, lakoverna i željna pažnje - rekao je Verbić u govoru pred okupljenima na svečanosti.

Prema njegovim rečima, decu ne treba pitati šta bi želeli da budu kad porastu, već to koji bi pravi problem voleli da reše. 

- Sreća u nesreći je da bar nerešenih problema ima u izobilju. Neko bi rekao da hoće da iskoreni glad, neko da svima obezbedi krov nad glavom, drugi opet da pronađu lek za neku sada neizlečivu bolest, a neko da narod učini pismenijim nego što jeste. Šta god odabrali, biće to veliko i ambiciozno, možda nerealno, ali važno - rekao je ministar. 

- Njihov izbor tada se neće svesti na to u koju školu treba da idu, koju diplomu da dobiju i gde da se zaposle, već će otvoriti jedno stvarno dobro pitanje na koje decenijama neće moći da daju dovoljno dobar odgovor. Umesto toga stalno će otkrivati šta to još treba da nauče kako bi rešili problem koji ih mori još od malih nogu. Tako se rađa strast - naglasio je Verbić.


PROSVETARI OPET ŠTRAJKUJU! Za 25. februar zakazan jednočasovni prekid nastave!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
djokica

pre 8 godina

Pa naravno da maštaju da imadu dobru platu kada su ih tome jedino naučili tvoji prosvetari. Koji ne znaju ništa drugo osim da štrajkuju zbog plate. Kakav ministr takvi i prosvetari - nesposobni. Da'l su ikada štrajkovali zbog plana i programa? Pa da kažu gosn ministre ovaj tvoj plan je džubre netćemo da učimo decu nego ti lepo ostavku nijesi ti za ovaj po'so! E tako se to radi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija